Αυτοί είναι οι πέντε που λήστευαν ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους στα Μεσόγεια

Αυτοί είναι οι πέντε που λήστευαν ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους στα Μεσόγεια

Στην δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τα στοιχεία και φωτογραφίες τους

Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες πέντε ημεδαπών, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε συστηματικά σε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές από οικίες ηλικιωμένων ατόμων στα Μεσόγεια Αττικής.

Η δράση τους έλαβε τέλος στις 1-4-2021, όταν συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Τα μέλη της συμμορίας απογευματινές και βραδινές ώρες, με το μεγάλης ιπποδύναμης "επιχειρησιακό" τους όχημα, "εφορμούσαν" από περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ζεφύρι, Μενίδι) και μετέβαιναν ως επί το πλείστον, σε συγκεκριμένους οικισμούς στο Κορωπί Αττικής.

Στην εν λόγω περιοχή, διασκορπίζονταν και περιφέρονταν είτε πεζή, είτε με το ανωτέρω όχημα αναζητώντας οικίες όπου διαμένουν ηλικιωμένα άτομα. Μόλις εντόπιζαν την προς διάρρηξη οικία, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με χειρουργικές μάσκες και κουκούλες και φορώντας γάντια στα χέρια, παραβίαζαν σημεία εισόδων των οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και εισέρχονταν σε αυτές.

Στις περιπτώσεις των ληστειών, συμπεριφέρονταν με ιδιαίτερη σκληρότητα στους ηλικιωμένους παθόντες, τους οποίους ακινητοποιούσαν είτε με χρήση σωματικής βίας είτε απειλώντας τους με μαχαίρια και ενώ ένας από τους δράστες τους επιτηρούσε, οι υπόλοιποι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας.

Επιπροσθέτως, στις κλοπές που διέπρατταν, προσποιούντο τους αστυνομικούς, προκειμένου να εισέλθουν στην οικία τους. Κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, ένας εκ των δραστών παρέμενε εξωτερικά και σε κοντινή απόσταση, κατοπτεύοντας την περιοχή εντός του "επιχειρησιακού" τους οχήματος, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να τους ειδοποιήσει, αλλά και να τους παραλάβει εγκαίρως προκειμένου να διαφύγουν.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους είναι ότι κατά τη διαφυγή τους, απέκρυπταν τα κινητά τηλέφωνα των παθόντων εντός της οικίας, ή έκοβαν την καλωδίωση της σταθερής τηλεφωνικής τους σύνδεσης, για να αποτρέψουν την επικοινωνία με την Αστυνομία. Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν "επιχειρησιακές" τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.