Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Παρουσία Κεραμέως η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών

Μετά το «restart» στο λιανεμπόριο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων του lockdown, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα παραμένουν στο «κόκκινο».

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του έχει εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου με προτεραιότητα τα λύκεια, κυρίως λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Το κυβερνητικό στίγμα, πάντως, έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επιτροπή των ειδικών να μην ανάψει το «πράσινο φως» στο άνοιγμα των σχολείων στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη), αλλά αυτό να εξαρτηθεί από το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής.

Αν κι εφόσον προκριθεί το άνοιγμα των Λυκείων (είτε της Γ΄τάξης, είτε όλων των βαθμίδων), στα επόμενα βήματα βρίσκεται η επαναλειτουργία των Γυμνασίων, κάτι που ωστόσο δεν είναι ακόμα επί της παρούσης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή το εργαλείο των self test, για την προμήθεια των οποίων θα έχουν προτεραιότητα οι μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και οι εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης. Τα self test είναι υποχρεωτικά για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, καθώς χωρίς το αποδεικτικό έγγραφο οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα self test αναμένεται να ανοίξει σήμερα το απόγευμα, καθώς ήδη από χθες ξεκίνησε ο εφοδιασμός των φαρμακείων. Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.