Κορονοϊός: Τρομακτική αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Ηρακλείου

Κορονοϊός: Τρομακτική αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Ηρακλείου

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί και αναμένουν εκτόξευση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Ηράκλειο η τρομακτική αύξηση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ηρακλείου, στη μέτρηση της 5ης Μαρτίου βρέθηκαν 149.000 θραύσματα γενετικού υλικού ανά λίτρο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 9 Μαρτίου το γενετικό υλικό είχε ανέβει στα 291.000 θραύσματα και στις 11 Μαρτίου στο ιλιγγιώδες νούμερο των 1.496.000 ανά λίτρο.

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί και αναμένουν εκτόξευση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την ώρα μάλιστα που οι αντοχές των δύο νοσοκομείων, Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό, δοκιμάζονται.

Στο μεταξύ 7 νέες εμβολιαστικές γραμμές έρχονται να προστεθούν στις ήδη 42 που λειτουργούν σε όλη την Κρήτη και αφορούν: το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο, τα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σφακίων και Τυμπακίου.

Μέχρι σήμερα, στην Κρήτη έχουν γίνει σχεδόν 74.000 εμβολιασμοί. Εξ αυτών, 50.000 και πλέον αφορούν στην πρώτη δόση και 24.000 στη δεύτερη.