Lockdown: Ο «γρίφος» της απαγόρευσης κυκλοφορίας- Τα σενάρια για σχολεία και μετακινήσεις

Lockdown: Ο «γρίφος» της απαγόρευσης κυκλοφορίας- Τα σενάρια για σχολεία και μετακινήσεις

Την Παρασκευή η λήψη των οριστικών αποφάσεων από τον πρωθυπουργό μετά τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών

Στην συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνουν οι οριστικές εισηγήσεις από τους λοιμωξιολόγους στην κυβέρνηση για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη όπως και ακόμη ένα κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε εκεί, ήταν αρκετά για να εισηγηθεί η επιτροπή στη συνεδρίαση της Πέμπτης, την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «κόκκινη» περιοχή.

Το δεδομένο είναι ότι πέρα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, υπάρχει και η πολιτική απόφαση που ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που θα ληφθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επιβάλλουν ένα «σκληρό» lockdown. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, διαμηνύουν, επίσης, ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Έμφαση δίνεται και στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό «κόστος» στην οικονομία, στο μέτρο βέβαια που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε σχέση με περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία, πάντα σύμφωνα με την ΕΡΤ, θεωρείται ότι για μία περιφέρεια στο μέγεθος της Αττικής, το μέτρο αυτό κρίνεται από την κυβέρνηση «προβληματικό» στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω της κινητικότητας των εργαζόμενων.

Στο τραπέζι μπαίνει από τους ειδικούς η πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, πριν από τις 9 το βράδυ (σ.σ. από τις 6 το απόγευμα), ένα μέτρο που θεωρείται πιο εφικτό να εφαρμοστεί, αφού και τα σχολεία είναι κλειστά και ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω και του καλού καιρού, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σχεδόν ανεφάρμοστο κρίνεται το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο για τις καθημερινές, καθώς μεταξύ άλλων απαιτούνται αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι σχεδόν παντού.

Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Εξετάζεται ενδεχομένως η αναστολή για κάποιο διάστημα του Click inside. Να επικρατήσει δηλαδή το Click away και για ένδυση-υπόδηση.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα έχουμε τις οριστικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό