Κατάθλιψη και γιορτές: 8 απλοί τρόποι για να διαχειριστούμε το «γιορτινό» στρες

Κατάθλιψη και γιορτές: 8 απλοί τρόποι για να διαχειριστούμε το «γιορτινό» στρες

Η πανδημία επιβαρύνει την κατάσταση

Η εποχή των γιορτών συχνά φέρνει απροσκάλεστους επισκέπτες – το στρες και η κατάθλιψη. Και δεν είναι καθόλου περίεργο. Με τις γιορτές συχνά εμφανίζεται μια σειρά υπερβολικών απαιτήσεων – μαγείρεμα πολλών φαγητών, ψώνια, δώρα, καθαρισμός και διασκέδαση είναι κάποιες από τις πολλές. Και όλα αυτά συνδυασμένα με την πανδημία, μπορεί να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά δυνατό κοκτέιλ στρες, το οποίο μπορεί να μην εμφανίζεται μόνο σε εσάς αλλά και στους αγαπημένους σας.

Είναι πολύ πιθανό φέτος επίσης να νιώθετε αγχωμένοι, θλιμμένοι ή απογοητευμένοι επειδή τα σχέδια για τις γιορτές ακυρώθηκαν και η πιο «μοναχική» εκδοχή τους δεν είναι ακριβώς επιλογή μας. Αλλά με ορισμένα πρακτικά κόλπα, μπορείτε να μειώσετε το στρες που συνοδεύει τις γιορτές. Μπορεί ακόμα να καταλήξετε να απολαμβάνετε τις μέρες αυτές περισσότερο απ’ ότι ποτέ θα πιστεύατε.

Απλοί τρόποι να διαχειριστούμε το «γιορτινό» στρες και την κατάθλιψη

1. Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας: Αν κάποιος κοντινός σας άνθρωπος έχει πρόσφατα φύγει από τη ζωή ή αν δεν μπορείτε να είστε μαζί με τους αγαπημένους σας για διάφορους λόγους, αποδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη και πένθος. Είναι οκ να θέλετε να κλάψετε ή να εκφράσετε έντονα τα συναισθήματά σας. Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας να χαίρεται απλώς και μόνο επειδή είναι γιορτινές οι μέρες όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

2. Ζητάμε ένα χέρι βοηθείας: Αν νιώθετε μοναξιά ή απομόνωση, αναζητήστε τη στήριξη της κοινότητας ή ίσως και κάποιων γραμμών στήριξης.

3. Είμαστε ρεαλιστές: Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι οπωσδήποτε τέλειες ή όπως οι περσινές. Καθώς οι οικογένειες αλλάζουν και εξελίσσονται, αλλάζουν επίσης και οι παραδόσεις. Επιλέξτε λίγους και καλούς, και να είστε ανοικτοί σε νέες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά ή οι άλλοι συγγενείς δεν μπορούν να έρθουν σπίτι σας, βρείτε νέους τρόπους να γιορτάσετε μαζί, όπως μέσω βιντεοκλήσεων.

4. Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές: Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας ακριβώς όπως είναι, ακόμα κι αν δεν πληρούν τις προσδοκίες σας. Βάλτε στην άκρη τους παλιούς σας καυγάδες και τις διαφορές για μια άλλη πιο κατάλληλη ώρα. Και να εκφράζετε κατανόηση αν οι άλλοι είναι πιο ευερέθιστοι σε ορισμένα πράγματα. Το πιθανότερο είναι και εκείνοι να αντιμετωπίζουν στρες και θλίψη κατά τις γιορτινές μέρες.

5. Μένουμε σε έναν προϋπολογισμό: Πριν πάρετε όλα τα δώρα και κάνετε τα ψώνια για το τραπέζι, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε φέτος να ξοδέψετε και μείνετε αυστηρά μέσα σε αυτά τα όρια. Μην προσπαθήσετε να βρείτε τη χαρά στα πράγματα. Μια υπέροχη παράδοση που μπορείτε να φτιάξετε είναι η ανταλλαγή δώρων με τους αγαπημένους σας.

6. Μαθαίνουμε να λέμε «όχι»: Η πίεση του «ναι» εκεί που έπρεπε να πούμε «όχι» δυσχεραίνει την ψυχική μας κατάσταση. Οι φίλοι και οι συνάδελφοι θα καταλάβουν αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια δραστηριότητα ή σε κάποιο project. Αν σας είναι αδύνατο να πείτε όχι όταν σας ζητά υπερωρίες ο εργοδότης σας, προσπαθήστε να αφαιρέσετε κάτι άλλο από την ατζέντα σας για να διασφαλίσετε και πάλι λίγο ελεύθερο χρόνο για εσάς.

7. Δεν εγκαταλείπουμε τις υγιεινές μας συνήθειες: Δεν είναι ανάγκη να χάσουμε κάθε διατροφικό έλεγχο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η υπερκατανάλωση δημιουργεί πολλές φορές τύψεις και επιπλέον στρες και σίγουρα δεν μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι απέχουμε από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές απλώς χρειάζεται μέτρο.

8. Ζητάμε τη βοήθεια ειδικού χωρίς ταμπού: Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, μπορεί και πάλι να πέσουμε στην παγίδα της θλίψης και του άγχους, κυριευμένη από τα παράπονα των άλλων, τις δικές μας προσδοκίες, την αϋπνία, την ευερεθιστότητα και την αβοηθησία. Αν αυτά τα συναισθήματα διαρκέσουν αρκετές μέρες, επικοινωνήστε με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.