Κορονοϊός: Πόσους γιατρούς αφορά η μονιμοποίηση στις ΜΕΘ- Πότε θα γίνει η διαδικασία

Κορονοϊός: Πόσους γιατρούς αφορά η μονιμοποίηση στις ΜΕΘ- Πότε θα γίνει η διαδικασία

«Το Δεκέμβριο παραδίδονται 30 νέες ΜΕΘ στο ΚΑΤ» σύμφωνα με τον υφ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την μονιμοποίηση γιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η εξαγγελία αφορά περίπου 250 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους) .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν ήδη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία μονιμοποίησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητικές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, δεσμεύθηκε ότι μετά από την κρίση, θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστούν αορίστου.

Αντίστοιχη δέσμευση έχει αναλάβει η κυβέρνηση και για τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για το ίδιο θέμα, ο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η διαδικασία μονιμοποίησης των γιατρών στις ΜΕΘ θα γίνει μέσα σε ένα μήνα το αργότερο, συμπληρώνοντας ότι η μονιμοποίηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έρχεται να προστεθεί στις προσλήψεις των 200 γιατρών σε ΜΕΘ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

30 νέες ΜΕΘ στο ΚΑΤ

«Το Δεκέμβριο παραδίδονται 30 νέες ΜΕΘ στο ΚΑΤ, οι γιατροί διορίζονται, όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες και να καλύψουμε επιτέλους τα κενά που είχαν οι ΜΕΘ στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τη Β. Ελλάδα όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 99%, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι πέρα από την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ανοίξουν νέες κλίνες, «εφόσον χρειαστεί θα διακομίσουμε σε γειτονικούς νομούς σε άλλα συμπολίτες μας προκειμένου να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ».

«Το σύστημα Υγείας είναι ενιαίο σε όλη τη χώρα, καλύπτει τις ανάγκες οπουδήποτε χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιτάξεων

Εξάλλου, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω επίταξη κλινικών όχι μόνο στη Β. Ελλάδα αλλά σε όλη την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η νομοθεσία περί επιτάξεως υπήρχε από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και δεν έγινε γιατί δεν χρειάστηκε.

«Μέχρι σήμερα, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός. Βλέπουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Έχουμε διακομιδές από την μία στην άλλη χώρα σε σύγχρονα και πιο οργανωμένα κράτη. Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει και πιστεύω να τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος», επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό