Ποια είναι τα 8 πιο ανησυχητικά συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ποια είναι τα 8 πιο ανησυχητικά συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων

Το κάθε αυτοάνοσο νόσημα έχει τα δικά του μοναδικά συμπτώματα

Το αυτοάνοσο νόσημα χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον οργανισμό μας. Το ανοσοποιητικό σύστημα φυσιολογικά μας προστατεύει από μικρόβια, όπως βακτήρια και ιούς. Όταν αισθάνεται αυτούς τους ξένους εισβολείς, στέλνει έναν «αμυντικό στρατό».

Όταν όμως εμφανίζουμε αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα νομίζει ότι μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις ή η επιδερμίδα, είναι ξένα. Απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται αυτό-αντισώματα που επιτίθενται σε υγιή κύτταρα. Υπάρχουν πάνω από 80 διαφορετικά αυτοάνοσα, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα είναι: η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο λύκος και διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως η νόσος του Graves και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη και όταν παλεύουμε να ισορροπήσουμε επαγγελματικές, κοινωνικές, προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, σίγουρα νιώθουμε έντονη κόπωση και άγχος, αλλά ακόμα και πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, που μας δυσκολεύουν. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες ενοχλήσεις που φεύγουν από το φάσμα του φυσιολογικού και μπορεί να υποδεικνύουν κάτι σοβαρότερο, όπως την εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου συμπτώματος.

Φυσικά, η εμφάνισή τους δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο κάποιο πρόβλημα, αλλά ότι χρειάζεται να επισκεφθούμε γιατρό και να κάνουμε τις εξετάσεις που θα μας προτείνει, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει γενετικό υπόβαθρο και έντονος στρεσογόνος ρυθμός ζωής. Τα 8 συχνότερα κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων συμπτωμάτων είναι:

  • Έντονη κόπωση
  • Δερματολογικά προβλήματα που επιμένουν
  •  Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις
  •  Κοιλιακός πόνος και συχνές διαταραχές του πεπτικού συστήματος
  •  Πρησμένοι λεμφαδένες
  •  Συχνή εμφάνιση πυρετού
  •  Έντονη τριχόπτωση
  •  Δυσκολία στη συγκέντρωση

Το κάθε αυτοάνοσο νόσημα έχει τα δικά του μοναδικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί έντονη δίψα, απώλεια βάρους και κούραση, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και διάρροια. Με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Υπάρχουν δηλαδή περίοδοι έξαρσης και ύφεσης.