Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζεται ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζεται ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Ο κύβος ερρίφθη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με το Τριμελές Εφετείο να καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 14 χρόνια τον Γιώργο Ρουπακιά και να «μοιράζει» περισσότερα από 500 χρόνια στην ηγετική ομάδα και τα μέλη της.

Το βλέμμα, πλέον, είναι στραμμένο στην απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες από το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής  αλλά και από τα μέλη της που συμμετείχαν, σύμφωνα με το δικαστήριο, στην εγκληματική οργάνωση και πρωταγωνίστησαν σε εγκληματικές πράξεις θα οδηγηθούν τελικά στις φυλακές. Μέσω των συνηγόρων τους, αλλά και με τη βοήθεια μαρτύρων που θα καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου, θα δώσουν  την ύστατη «μάχη» για  να αποφύγουν τη φυλακή, κερδίζοντας ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους.

Η τελική απόφαση που θα κρίνει την τύχη των καταδικασμένων και αν τελικά θα εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι αυτή που «θα κρίνει ως δίκαιο το αποτέλεσμα» αναφέρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής καθώς θεωρούν πως οι δικαστές έδειξαν μεγάλη επιείκεια στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και σε εκείνους που συμμετείχαν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο. Στο ανώτατο  όριο και η ποινή του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.  Όχι όμως των συνεργών του. Όχι πολλών άλλων καταδικασθέντων για ένταξη που «γλύτωσαν πολύ φτηνά» και άκουσαν ποινές σχεδόν στο ελάχιστο όριο με η χωρίς ελαφρυντικό. Και ακόμα περισσότερο των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων», επισημαίνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης ο οποίος αναφερόμενος στις ποινές που επιβλήθηκαν στους συνεργούς των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης, σημειώνει: «Η απόφαση επί των ποινών έχει πολλά λάθη και κινδυνεύει να παραδώσει στην ατιμωρησία αρκετούς από αυτούς που έκρινε ένοχους. Δεν ξέρω ποιο σκεπτικό οδήγησε στην απόφαση να κριθούν επιεικέστερα από τον εκτελεστή του Φύσσα για το αδίκημα της ένταξης στελέχη, πρωτοπαλίκαρα και βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, η να δοθεί ποινή μόνο επτά ετών στα μέλη της και παρ ολίγον δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης «εκτός ίσως από την διευθυντική επτάδα (μάλλον τους έξι από τους επτά), όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν από αύριο με αξιώσεις να τους δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που θα ασκήσουν. Αν γίνει δεκτή θα δούμε το αδιανόητο, να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια για να εκτίσουν την ποινή τους. Και όλη η μακρόχρονη και πολυπρόσωπη δίκη να καταλήγει στη φυλάκιση μόνο έξι η επτά κατηγορουμένων».

Πάντως, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι από τους καταδικασθέντες σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης οδηγηθούν στις φυλακές, για να εκτίσουν την ποινή τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση αφού έχουν εκτίσει το 1/3 της πραγματικής ποινής τους και τα 4/5 με μεροκάματα. Αρμόδιο για να κρίνει την αίτηση τους είναι το δικαστικό συμβούλιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποφανθεί εάν  η διαγωγή τους στη φυλακή δείχνει πως έχουν μεταμεληθεί αλλά και αν εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων.