Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι καταδικασθέντες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι καταδικασθέντες

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για ένταξη και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Πέρασαν 5,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια των δικηγόρων των κατηγορουμένων να πετύχουν την αναγνώριση ελαφρυντικών για όσους κρίθηκαν ένοχοι και στη συνέχεια για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους.

Οι νομικοί παραστάτες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι
για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση πήραν το λόγο ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών . Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιοπουλου αιτήθηκαν, κατά περίπτωση, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Συγκεκριμένα ,η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς όπως αναφέρθηκε , υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλειο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ίδια ελαφρυντικά ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να αναγνωριστούν και στον Γιώργο Γερμενή ο οποίος είναι ένας από τους επτά που καταδικάστηκαν για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.

Η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι την ανακοίνωση των ποινών για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, δεν θέλησε να δεσμευτεί για την διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Επιπλέον η πρόεδρος διευκρίνισε πως σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και έως την έκδοση ποινών οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση

Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

  • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
  • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Οι κατηγορούμενοι που κρίνονται ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις (δολοφονία Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, δολοφονική επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Τι αναφέρει η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτείς της Χ.Α, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.