Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες σε όλους τους μαθητές και για όσο χρειαστεί – Το ΥΠΕΣ επιχορηγεί με 5,2 εκατ. ευρώ όλους τους δήμους

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες σε όλους τους μαθητές και για όσο χρειαστεί – Το ΥΠΕΣ επιχορηγεί με 5,2 εκατ. ευρώ όλους τους δήμους

Εξαδάκτυλος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μάσκα προκαλεί προβλήματα στα παιδιά

Σχέδιο για την χορήγηση μασκών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλους τους μαθητές της χώρας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, έχει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκάλυψε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους όλης της χώρας, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες. Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να προστατέψουμε την υγεία».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Θεοδωρικάκος είχε πει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το ΥΠΕΣ, για το συγκεκριμένο θέμα, να κάνει ότι απαιτείται.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές μετά και την χθεσινή εισήγηση τους για χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Εξαδάκτυλος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μάσκα προκαλεί προβλήματα στα παιδιά

«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις μας λένε ότι είναι ασφαλής η χρήση μάσκας ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάχτυλος.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να λένε ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται ή που προκαλεί προβλήματα στην υγεία των παιδιών. Υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί με το πόσο καλά θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο μέτρο τα πολύ μικρά παιδιά, αλλά η εμπειρία του Μαΐου δείχνει ότι εφόσον έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, αντιδρούν υπερβολικά καλά και μας εκπλήσσουν ευχάριστα» είπε στο χθεσινό βραδινό δελτίο της ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο ο κ. Εξαδάχτυλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν αποτυχία να έχουμε βρει τρόπο να είναι ανοιχτή η διασκέδαση και να μην βρούμε τρόπο να είναι ανοιχτά τα σχολεία μας».

Είπε επίσης να μην χαρακτηρίζουμε τους νέους ως «υγειονομική βόμβα» καθώς είναι αυτοί που κάνουν τις εργασίες που τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό και η ζωή τους τούς εκθέτει λόγω της νεότητάς τους.

«Βεβαίως δεν κινδυνεύουν όσο οι ηλικιωμένοι οι οποίοι θα πρέπει να προφυλάσσονται ιδιαιτέρως», συμπλήρωσε και τόνισε: «Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε κρούσματα σε οίκους ευγηρίας θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά αν δεν υπήρχε επαρκής τήρηση των μέτρων ή αν υπήρχε επαρκής τήρηση, τυχόν ανεπάρκεια των ίδιων των μέτρων και ενίσχυσή τους. Αυτό πρέπει να γίνει με ηρεμία, όχι όρους αστυνομικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Θα πρέπει να γίνει με όρους ιατρικής ανάλυσης, έτσι ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».