Κορονοϊός: Επί ποδός οι Αρχές για τη διασπορά του ιού σε 23 νομούς – Τέλος λιτανείες, πανηγύρια και όρθιοι στα μπαρ

Κορονοϊός: Επί ποδός οι Αρχές για τη διασπορά του ιού σε 23 νομούς – Τέλος λιτανείες, πανηγύρια και όρθιοι στα μπαρ

Πώς αντέδρασε η Ιερά Σύνοδος

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά του κοροναϊού, μετά και την τελευταία ανακοίνωση των συνολικά 151 κρουσμάτων σε 23 νομούς της χώρας, αλλά και από το πλήθος σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής (46), ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 38, ενώ στον Έβρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα τα 151 κρούσματα εντοπίστηκαν:

- επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
- τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας
- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας
- δεκαεπτά (17) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
- ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου
- τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας
- δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
- ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης
- έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας
- ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου
- τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας
- τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας
- ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης
- ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών
- ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων
- ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας
- ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.

Τέλος λιτανείες, πανηγύρια και όρθιοι στα μπαρ

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού ενόψει και του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Ειδικότερα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Επίσης, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Ιερά Σύνοδος: Οι Λιτανείες θα τελούνται μετά μεγάλης προσοχής

Με δελτίο Τύπου απαντά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι Λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι οι Λιτανείες θα τελούνται.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος επικαλούμενη ερωτήματα πιστών σχετικά με το θέμα, υπενθυμίζει εγκύκλιό της που εξέδωσε στις 28/7/2020 ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους, όπου -όπως αναφέρεται- περιέχεται και η σύσταση: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κοροναϊού covid-19.

Επιπλέον, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου υπενθυμίζει την από 04/08/2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά, χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά.

Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονεί τον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του.

Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας».

Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να τηρεί την ίδια υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...