Εστίαση: Με πολλή δουλειά και αυξημένα μέτρα προστασίας η επανεκκίνηση

Εστίαση: Με πολλή δουλειά και αυξημένα μέτρα προστασίας η επανεκκίνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους καταστηματάρχες της επαρχίας για την πρώτη ημέρα λειτουργίας

Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης μετά από εβδομάδες. Οι πολίτες απολαμβάνουν την επιστροφή στις συνήθειες τους, και οι επιχειρηματίες τους υποδέχονται μόνον εκτός καταστημάτων και με αυξημένα μέτρα προστασίας

«Ο κόσμος βγήκε και όπως με έχουν πληροφορήσει συνάδελφοι, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα έχουν από το πρωί πολλή δουλειά», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Σπύρος Στεργίου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Στεργίου, «το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα, γιατί εκτός από την υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών, χρειάζεται και η βοήθεια του κόσμου», τονίζοντας παράλληλα ότι «πρώτιστο για εμάς είναι η προάσπιση της υγείας των πελατών μας».

Επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών προσθέτει ότι «η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με άγχος», διότι, όπως εξηγεί, «καθυστέρησε να φθάσει το ΦΕΚ με τις τελικές οδηγίες, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις διατάξεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στις πόλεις, αλλά και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον αιγιαλό».

Μάλιστα, όσον αφορά την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων υπογραμμίζει ότι «θα λειτουργήσουμε με γνώμονα πάντα να μην παρακωλύεται η λειτουργία της πόλης και να υπάρχει άνετη διέλευση όλων».

Επίσης, σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων στον αιγιαλό, ο Σπύρος Στεργίου αναφέρει ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία, αφού οι άδειες πρέπει να σταλούν από τον Δήμο στην κτηματική υπηρεσία, ώστε να ακολουθήσει ο απαραίτητος έλεγχος».

«Ζωηρή κίνηση» στο Ηράκλειο

Με τα προβλεπόμενα μέτρα, άνοιξαν σήμερα και στο Ηράκλειο τα καταστήματα εστίασης, διαμορφώνοντας μια αρκετά πιο ζωηρή εικόνα στο κέντρο της πόλης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη, η κίνηση είναι αρκετά ζωηρή και ο κόσμος πρόθυμος να επανέλθει στην παλιά του κανονικότητα, με την τήρηση των μέτρων όμως που έχουν ληφθεί.

«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης εδώ και αρκετές ημέρες, προετοίμαζαν τα καταστήματά τους προκειμένου σήμερα να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονταν και οι χώροι των καταστημάτων έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί. Μόνο με την πιστή τήρηση των μέτρων, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ο οποίος πάντως σήμερα, δεν έδειξε να είναι πολύ διστακτικός. Από νωρίς το πρωί, στις καφετέριες υπάρχει κόσμος, αν και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την εποχή προ κρίσης, καθώς στα καταστήματα, πλέον, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις, διαθέσιμα είναι περίπου τα μισά από τα καθίσματα που υπήρχαν» είπε η κ. Αντωνακάκη, η οποία διευκρίνισε ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα επιτυγχάνεται μέρα με την ημέρα και θα είναι πάντα συνδεδεμένη, με το πώς αποτυπώνονται οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου και ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Αμμουδάρας, Βασίλης Πετούσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι αυτό που επιχειρούν να κάνουν οι επιχειρηματίες, είναι να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχει ασφάλεια μέσα στα καταστήματα και πώς η ανησυχία εφόσον τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πρέπει να τους κρατάει μακριά από συνήθειες που είχαν πριν από την κρίση της πανδημίας.

«Εμείς πέραν του καθαρισμού, της απολύμανσης και της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών, προκειμένου ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής, επιλέξαμε τα μαχαιροπήρουνα να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να τοποθετούνται σε συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς, Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι σιγά σιγά, οι άνθρωποι που μέχρι πριν μας επέλεγαν για τις οικογενειακές τους εξόδους, να ξεκινήσουν και πάλι να επισκέπτονται τα καταστήματά μας, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα που παρέμεναν κλειστά» εξήγησε ο κ. Πετούσης.

Διαφορετική είναι η σημερινή εικόνα και στη Λάρισα. Από το πρωί παρέες ανθρώπων απολάμβαναν τον καφέ τους στις καφετέριες των κεντρικών πεζοδρόμων της πόλης, ενώ όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος αυξανόταν στα καφέ της Λάρισας.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Βασίλης Λιάπης τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία στον κλάδο με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας πως «αυτό που παρατηρείται είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της εστίασης προχώρησε σε ανανέωση του εξοπλισμού τους ώστε να μπορέσουν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης είπε ότι το 99% των καταστημάτων εστίασης έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και οι αποστάσεις, για να συμπληρώσει ότι «τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε τα προσαρμόσαμε στα μαγαζιά μας με ένα καλαίσθητο τρόπο».

«Ο πελάτης από την πρώτη μέρα θα δει πως τα μέτρα προστασίας είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον των καταστημάτων. Θα δει για παράδειγμα ειδικές κολώνες με αντισηπτικά στην είσοδο των καταστημάτων, αλλά και τους υπαλλήλους να φοράνε μάσκες με τυπωμένο το λογότυπο της επιχείρησης, ώστε ο χώρος των καταστημάτων να μην θυμίζει νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Λιάπης τόνισε ότι εφόσον εντοπιστούν φαινόμενα που είναι αντίθετα με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, θα γίνουν αυστηρές συστάσεις και στους πελάτες και στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας.

Εικόνες «κανονικότητας», από το πρωί στα Ιωάννινα, όμως σε μια νέα πραγματικότητα. Μετά από 2 πλέον μήνες, η «ζωή» ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, άνοιξαν τα καφέ και εστιατόρια. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια, για να απόλαυση τον καφέ του, τηρώντας βέβαια τις αποστάσεις.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου άνοιξαν τα καταστήματα τους, στα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλείας και υγιεινής.

Ο Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις», Καφέ- μπαρ Εστιατόριων και συναφών επαγγελμάτων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επανεκκίνηση του κλάδου. Όπως είπε, σήμερα άνοιξαν περίπου το 80% των καταστημάτων, δηλαδή όσα διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

«Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Είμαστε προβληματισμένοι από την μία πλευρά και χαρούμενοι από την άλλη γιατί ανοίξαμε και πάλι», λέει ο κ. Τάτσης και αναφέρει ότι από το πρωί δίνει διευκρινήσεις και οδηγίες στα καταστήματα για τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο τόνισε πως οι επιχειρηματίες περιμένουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Σε όλο το νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 1.600 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί, πως από σήμερα και τα χωριά στην Ήπειρο ξαναπαίρνουν ζωή ειδικά όσα έχουν λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους, για τους οποίους το καφενείο είναι η καθημερινότητα τους.

«Πλημμύρισαν» κόσμο τα τσιπουράδικα στον Βόλο

«Άρατε πύλας» αναφώνησαν σήμερα οι Βολιώτες που από το πρωί είδαν ανοιχτές πόρτες στα καταστήματα εστίασης και καφέ και έσπευσαν να απολαύσουν τα καθιερωμένα έπειτα από δύο περίπου μήνες.

Στο Βόλο, ειδικά από το μεσημέρι και μετά, πραγματικές πιένες γνωρίζουν τα παραδοσιακά τσιπουράδικα που κυριολεκτικά κατακλύσθηκαν από χιλιάδες κόσμου, όπου ήταν εφικτό και υπήρχε άπλετος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων υπό τους όρους που ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τα τσιπουράδικα αποτελούν τρόπο ζωής για τους Βολιώτες, αλλά και για τους επισκέπτες, και το κλείσιμό τους ήταν κάτι που "πόνεσε" πολύ κόσμο και συχνά άκουγες ότι "το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να πάμε σε τσιπουράδικο". Και φαίνεται ότι η πλειοψηφία τήρησε αυτό που επιθυμούσε.

Ο Βασίλης Μπόκος, που διατηρεί εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο γνωστά τσιπουράδικα στη Νέα Ιωνία το μεσημέρι ήταν γεμάτος σε όλους τους ανοιχτούς χώρους που διαθέτει το κατάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «περιμέναμε μεν, αλλά όχι τόσο μεγάλο πάθος. Είναι παρήγορο ότι ο κόσμος επανέρχεται στις ωραίες συνήθειές του για το τσιπουράκι του, αλλά και οι δύο μήνες που μείναμε με κατεβασμένα τα ρολά δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν. Τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας, όλο το προσωπικό εργάζεται με μάσκες και γάντια και προσέχουμε τις αποστάσεις».

Τα καφέ της παραλίας του Βόλου άνοιξαν από το πρωί, χαμόγελα παντού, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας απαραίτητα για τον κόσμο που έδωσε το "παρών", όπως και στο παραδοσιακό "Κολωνάκι" όπου όλοι επισκέφθηκαν τα αγαπημένα τους στέκια.

«Ξαναζώνταψε το κέντρο, βλέπουμε ανθρώπους χαμογελαστούς και αν δεν ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα θα τα καταφέρουμε» μας είπε ο Άλκης Ρέντης που διατηρεί καφέ στη Μητρόπολη.

«Οι χώροι εστίασης που θα χρειαστούν καιρό να επανέλθουν στα κανονικά τους θα είναι όσοι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα ακριβά εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες αφού απαιτείται προσαρμογή λόγω ειδικών συνθηκών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου των καταστημάτων Εστίασης Στέφανος Στεφάνου.