Πότε σταματούν sms και έντυπα μετακίνησης – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Πότε σταματούν sms και έντυπα μετακίνησης – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Πέτσας: Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σε φάσεις για να αξιολογείται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για εξειδικευμένα μέτρα και πτυχές του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα, παρέπεμψε στο αυριανό μήνυμα του πρωθυπουργού και στην ενημέρωση που θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Δήλωσε επ' αυτού ότι από την αρχή της άρσης των περιορισμών οι πολίτες δεν θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα μετακίνησης και να στέλνουν γραπτά μηνύματα.

Ειδικά για τη μετακίνηση σε διαφορετικούς νομούς και στα νησιά, ο κ. Πέτσας είπε πως εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και εκτός νομού και στα νησιά, ώστε να έχουμε σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Για το θέμα προστασίας της α' κατοικίας είπε πως είναι ζήτημα λίγων ημερών να ανακοινωθεί ενώ σχετικά με καταγγελίες ότι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, ανέφερε πως πάντα σε έκτακτη κρίση η Πολιτεία φροντίζει με έκτακτες παρεμβάσεις να διορθώνει ή να συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Έχουμε, συνέχισε, πρωτοφανή κρίση η οποία απαιτεί από το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να εργάζεται με εξοντωτικούς ρυθμούς.

Σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση στο ποσοστό των εφημεριών από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και όπου υπάρχει πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών, αυτό διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. «Όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουμε», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις Εκκλησίες, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως όλο αυτό το διάστημα η Εκκλησία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όπως και οι πιστοί που ακολούθησαν τις συμβουλές και της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πολιτείας.

«Με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία αλλά το θέμα της παρουσίας με κοινό στις λειτουργίες θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Είναι θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Να πω ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί, με σεβασμό σε κανόνες και προϋποθέσεις, να υπάρχει είσοδος των πιστών στις Λειτουργίες, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφόσον τηρούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τους φόβους των γονέων ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων και αν θα μετρηθούν τυχόν απουσίες, ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες είναι η εμπιστοσύνη η οποία χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης θα δίνει απαντήσεις ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητο στοιχείο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες και πάντα υπενθυμίζουμε τη σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, κάτι που δεν υπήρχε το Φεβρουάριο και τώρα έχει μπει στη ζωή μας. Τη σημασία που έχει να τηρούμε τις αποστάσεις, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο μέχρι το Μάρτιο, και το γεγονός ότι έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει ενισχυθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος έξαρσης των κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και ποιο είναι το όριο για την επαναφορά τους, είπε πως αυτό είναι δουλειά των ειδικών που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας σε καθημερινή βάση. «Θα προχωράμε με βάση της συμβουλές των ειδικών. Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σε φάσεις για να αξιολογείται», ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με την Α. Πρωτοψάλτη, είπε ότι η διαδρομή που ακολούθησε η τραγουδίστρια στην Αθήνα είχε ένα μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς με φαντασία και αυτοπεποίθηση ότι όντως καταφέρνουμε και βγαίνουμε από την κρίση καλύτερα από τους άλλους, ή θα μπορούσε να το ερμηνεύσει με μιζέρια.

«Για τη στάση στο Μαξίμου, εκεί ήταν μόνο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Ο υπόλοιπος κόσμος που μαζεύτηκε δεν είχε να κάνει με τον πρωθυπουργό και ήταν για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά για τους φωτορεπόρτερ, είναι άνθρωποι που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την κυβέρνηση», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την εταιρεία που ανέλαβε την απολύμανση των φυλακών ο κ. Πέτσας είπε υπάρχει σχετική ανακοίνωση, ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι ειδικά για το τίμημα, αυτό που προσφέρθηκε από την ανάδοχο εταιρεία ήταν το χαμηλότερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το προσφυγικό και αν παραμένει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η λειτουργία κλειστών κέντρων.

«Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μην υπάρχουν ροές. Έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, έχουμε φροντίσει να πάρουμε έκτακτα μέτρα για την αποφυγή κρουσμάτων στις δομές. Με αυτό το γνώμονα προχωράμε. Από εκεί και πέρα ό,τι χρειαστεί θα το δούμε με το πέρας της κρίσης του κορονοϊού», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι θα γίνει κανονικά η πορεία του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά με μέτρα απάντησε: «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν ότι όπως αυτό το Πάσχα ήταν αλλιώς, έτσι και αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς».

Τέλος, σχετικά με τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αερομεταφορές είπε πως είναι βασικό στοιχείο το οποίο ανέδειξε ο πρωθυπουργός τόσο στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής όσο και στη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως χρειάζεται κοινοτική πολιτική για την εξομάλυνση των αερομεταφορών, είναι κάτι που έχει ανατεθεί στην Κομισιόν και θα παρουσιαστεί μέσα στο Μάιο.

«Μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ είναι αυτή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων», υπογράμμισε.