Περιφέρεια Αττικής για κλινική «Ταξιάρχαι»: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε

Περιφέρεια Αττικής για κλινική «Ταξιάρχαι»: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε

«Η άδεια λειτουργίας της κλινικής δόθηκε το 2017 από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος»

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής, για την έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης έναντι της Covid-19, στην κλινική «Ταξιάρχαι», σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής απαντώντας σε δήλωση της πρώην περιφερειάρχου Ρένας Δούρου σχετικά με τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας για τη διάδοση του κοροναϊού στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

Συγκεκριμένα η διοίκηση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής αυτής μάχης. Αναφέρει τις θετικές κριτικές που αποσπά η χώρα για τη διαχείριση του ζητήματος επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους μιλούν «για ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας με αφορμή την άδικη απώλεια δύο συνανθρώπων μας από κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική "Ταξιάρχαι" του Περιστερίου».

Αναφορικά με τον έλεγχο λειτουργίας της κλινικής αναφέρει ότι η κλινική έλαβε άδεια λειτουργίας το 2017, και έως τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν έγινε κανένας έλεγχος. Για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού (ΦΕΚ A' 42/25.02.2020) σημειώνει ότι το αρμόδιο όργανο για την επιβολή τους είναι ο υπουργός Υγείας και ενισχυτικά αναφέρει τη βεβαίωση του κ. Τσιόδρα «πως ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ενώ σήμερα υπήρξε και εκπαίδευση του προσωπικού της κλινικής από κλιμάκιο του Οργανισμού, για την ορθή χρήση των μέσων αυτών».

Για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής σημειώνει ότι η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση 3ετούς άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κάθε ιδιωτικής κλινικής και ότι στη συγκεκριμένη χορηγήθηκε κατά τη θητεία της κ. Δούρου.

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στη διαρκή ενημέρωση της Περιφέρειας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και με τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και στη διανομή τεράστιας ποσότητας υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ).

Τέλος σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η κλινική δεν τηρούσε τις εντολές και υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, θα τύχει της αντιμετώπισης που προβλέπει η νομοθεσία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή της η κ. Δούρου χαρακτήριζε την περίπτωση της κλινικής (λόγω των πολλών θυμάτων και κρουσμάτων) ως «τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας». Απέδιδε ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας θέτοντας ερωτήσεις όπως «εάν κατά τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, έλαβαν επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής "Ταξιάρχαι" κ.λπ.». Σημείωνε ότι «η κλινική "Ταξιάρχαι" είναι μία μόνο περίπτωση» και ρωτούσε «πόσες παρεμφερείς - εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική». Έκλεινε προτείνοντας στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, «άμεση ανάληψη δράσης και ευθύνης προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς».