Κατάληψη στο Κουκάκι: Αυτά είναι τα ευρήματα από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Κατάληψη στο Κουκάκι: Αυτά είναι τα ευρήματα από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Εννέα συλλήψεις στα τρία υπό κατάληψη κτίρια - Φωτογραφίες και βίντεο

Εικόνες από την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στο Κουκάκι, έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλους, έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες για οικογενειακή βία και παραβίαση οικογενειακού ασύλου.

Όπως αναφέρει, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι.

Για το οίκημα της Ματρόζου 45 το οποίο είναι ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, στις 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί ρώτησαν πριν την επιχείρηση κάτοικο διπλανής οικίας, ο οποίος μετέπειτα συνελήφθη με τους δύο γιούς του, αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο, έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα. Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν, ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος.

Διευκρινίζεται από την Αστυνομία, ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

Στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά-βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., είναι παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά–βίδες που προεξέχουν περισσότερο από 10 πόντους, τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής. Από την Αστυνομία επισημαίνεται ακόμα, ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί, για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο.

Στα ευρήματα, από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα.

Συγκεκριμένα το σημείωμα αναφέρει:

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ».

Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας Γάλλος πολίτης, ο οποίος ήταν και στην κατάληψη «Βανκούβερ» που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς και ένας Σουηδός πολίτης. Επίσης, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί. Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για αστυνομική βία, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. είπε: «Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα.»

Παρακαλούμε περιμένετε ...