Στο εδώλιο ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Δημήτρη Γραικού

Στο εδώλιο ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Δημήτρη Γραικού

Ο 46χρονος έμπορος κρεάτων κατηγορείται ότι τον σκότωσε και τον έθαψε με το αυτοκίνητό του

Σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οδηγείται η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του 59χρονου κτηνοτρόφου, Δημήτρη Γραικού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε τον περασμένο Μάιο θαμμένο κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο 46χρονος έμπορος κρεάτων ο οποίος κρατείται σε φυλακές της χώρας μετά την απολογία του, κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Εκτός από τη βασική πράξη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, το δικαστικό συμβούλιο τον καταλογίζει τις κατηγορίες της περιύβρισης νεκρού και της κλοπής.

Η υπόθεση παρέμενε γρίφος επί δυόμισι χρόνια για τις διωκτικές αρχές. Ο άτυχος κτηνοτρόφος είχε εξαφανιστεί στις αρχές Νοεμβρίου 2016, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ' όπου φέρεται να αναχώρησε με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, ενώ ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες, που εξελίχθηκαν άκαρπες.

Η υπόθεση επρόκειτο να οδηγηθεί στο αρχείο με την ένδειξη αγνώστων δραστών, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, δεν ενέκρινε την αρχειοθέτηση, ζητώντας να διενεργηθεί νέα έρευνα. Το μυστήριο λύθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ που κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης «σάρωσαν» με ειδικά μηχανήματα την περιοχή γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα, εντοπίζοντας αρχικά θαμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο του 59χρονου και στη συνέχεια (σε άλλο σημείο) τη σορό του, που έφερε κακώσεις από αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Απολογούμενος σε ανακριτή, ο 46χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε, ότι ο θάνατος του κτηνοτρόφου ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος και επήλθε κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συμπλοκής. Όπως φέρεται να απολογήθηκε, όταν διαπίστωσε το θάνατο του Γραικού, πανικοβλήθηκε και αποφάσισε να θάψει το πτώμα του. ο ίδιος φαίνεται πως αρνήθηκε, ότι είχε οικονομική διαφορά με το θύμα, αλλά επιβεβαίωσε, ότι προηγήθηκε οικονομική συναλλαγή μεταξύ τους, η οποία αφορούσε αγοροπωλησία ζώων.