Ηχηρό μήνυμα από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού: Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα

Ηχηρό μήνυμα από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού: Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα

ΑΓΕΝ: Δεν υπάρχουν υποδομές για να φτιάξουμε εθνικό πλοίο

«Ό,τι ισχύει για τις νησίδες ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα» ήταν το ηχηρό και λακωνικό μήνυμα ισχύος, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, κατά την ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών ενόψει των εορτασμών για τον προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ο ΑΓΕΝ ρωτήθηκε αν με όλες τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών συνεχίζει να ισχύει η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση που ανέβει εχθρική δύναμη σε ελληνική νησίδα τότε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προτιμήσουν να την ισοπεδώσουν από το να την παραδώσουν.

Η ενημέρωση που δόθηκε ήταν ενδελεχής και περιελάβανε και ειδήσεις ως προς τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Καταρχήν η Ελλάδα είναι στην τελική φάση με τους Γάλλους ως προς τις φρεγάτες Belh@rra. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρώτο πλοίο, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο μετά το 2025.

ΗΠΑ και Γερμανία έχουν προσεγγίσει το πολεμικό ναυτικό προσφέροντας την έκδοση της φρεγατοκορβέτας LCS που προσφέρουν στην Σαουδική Αραβία και οι Γερμανοί την αναβαθμισμένη φρεγάτα ΜΕΚΟ Α-200, ώστε να καλυφτεί το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Ο αρχηγός ρωτήθηκε από το news.gr αν υπάρχει και σκέψη για εθνικό πολεμικό πλοίο.

Η απάντηση ήταν ότι η το πολεμικό ναυτικό θα επιθυμούσε ένα ελληνικό πλοίο αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο.

Ως προς τα σενάρια που «έπαιζαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα περί παραχωρήσεως από τις ΗΠΑ πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, τονίστηκε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ή περίπτωση.

Επίσης αναφέρθηκε ότι είναι σε τελικό στάδιο η απόκτηση από το πολεμικό ναυτικό τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» καθώς και αντίμετρα κατά εχθρικών τορπιλών.

Τα 2 πρώτα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3 που εκσυχρονίζονται για το πολεμικό ναυτικό θα παραδοθούν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022.

Θα αποκτηθούν επίσης οργανικά drone για τις φρεγάτες του στόλου, μελλοντικές και υπάρχουσες και συστήματα για την αντιμετώπιση εχθρικών.

Αναφορά έγινε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα η οποία κινείται σε υψηλά επίπεδα με τις παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων να έχουν ξεπεράσει τις 1800 φέτος

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν επίσης πως στο πλαίσιο των αναγκών που αναπτύσσονται στην Μεσόγειο πλέον για το πολεμικό ναυτικό υπάρχει η θέληση και η σκέψεις για μετακίνηση και πάγια στάθμευση έως και του μισού στόλου στον ναύσταθμο της Κρήτης. Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε τα κονδύλια για την δημιουργία τους.