Τουρκία προς Ελλάδα: Δεν έχετε δικαιοδοσία για NAVTEX στα ανοιχτά της Καρπάθου

Τουρκία προς Ελλάδα: Δεν έχετε δικαιοδοσία για NAVTEX στα ανοιχτά της Καρπάθου

Επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα με φωτογραφίες από τα πλωτά της γεωτρύπανα και φρεγάτες να πλέουν μαζί στην κυπριακή ΑΟΖ

«Δεν έχετε δικαιώματα» στα ανοιχτά της Καρπάθου λέει επί της ουσίας η Τουρκία στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά, συνεχίζοντας την σημερινή ανταλλαγή NAVTEX για τις 8 και 9 Οκτωβρίου, όπου και οι δύο χώρες έχουν εξαγγείλει ασκήσεις με την χρήση πραγματικών πυρών.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Συγκεκριμένα η Τουρκία με νεότερη αγγελία προς ναυτιλομένους που φέρει τον αριθμό 1117/19 αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με αριθμό ΗΑ13-543.2019 που εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκικής NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή.

Ο σταθμός Ηράκλειο δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει μηνύματα NΑVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX».

Το δεδομένο είναι ότι από τις 8 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου οι δύο χώρες έχουν δεσμεύσει την ίδια περιοχή, η Τουρκία παράνομα, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, τις ίδιες ώρες.

Συνεχίζοντας δε η Άγκυρα το παιχνίδι των προκλήσεων δέσμευσε και πάλι την «αγαπημένη» της περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου για την Κυριακή για άσκηση του Πολεμικού της ναυτικού.

Στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος δε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Πορθητή να πλέουν παράλληλα στην Κυπριακή ΑΟΖ με την συνοδεία φρεγατών και άλλων πολεμικών μονάδων.

Στην σχετική ανάρτηση στο Twitter το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως οι φρεγάτες ORUÇREİS και GAZİANTEP καθώς επίσης υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κορβέτες, UAV και περιπολικά σκάφη συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς εμπόδια.