ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής των τέως στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής των τέως στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την είχαν καταθέσει τα τέσσερα τέως στελέχη της

«Όχι» είπε το ΣτΕ στην αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει τα τέσσερα τέως στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητώντας να «παγώσει» η απόφαση με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Οι  προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο  της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για φωτογραφική  ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους. Η αίτηση αναστολής συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώ τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την απόφαση τους απέρριψαν τους ισχυρισμούς  των προσφευγόντων ως αβάσιμους επισημαίνοντας πως  δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την  χορήγηση της Αναστολής.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους "εφόσον η ρύθμιση του άρθρου 101 του ν. 4623/2019 απέβλεψε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στην ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητης αρχής, δεν αποδίδεται προσωπική μομφή στα ήδη υπηρετούντα μέλη και, συνεπώς, δεν συντρέχει ηθική βλάβη των αιτούντων, δεδομένου άλλωστε ότι η αυτοδίκαιη έκπτωσή τους δεν συνδέεται με οποιαδήποτε υποκειμενική συμπεριφορά τους, σε κάθε δε περίπτωση η ηθική βλάβη είναι επανορθώσιμη".

Επιπλέον, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί περί οικονομικής βλάβης που προέβαλαν ορισμένοι εκ των αιτούντων, διότι δεν αποδείχθηκε σοβαρή αδυναμία βιοπορισμού, αλλά απλή οικονομική βλάβη, η οποία, όμως, δεν συνιστά εξαιρετικό λόγο που δικαιολογεί κατ’ εξαίρεση τη χορήγηση αναστολής εκτελέσεως και, πάντως, είναι επανορθώσιμη.

Πάντως, στις  6 Δεκεμβρίου 2019 θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι κύριες αιτήσεις που έχουν καταθέσει τα τέσσερα τέως στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.