Νέα εισβολή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, τουρκική ναυτική άσκηση στο Καστελόριζο

Νέα εισβολή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, τουρκική ναυτική άσκηση στο Καστελόριζο

Ντονμέζ: Ως έθνος ήμασταν εδώ χθες, είμαστε σήμερα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και αύριο - Ακάρ: Ξεκινά αύριο η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400

Υλοποιώντας την NAVTEX 0915/19 που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος Barbaros νότια της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Σύμφωνα με την NAVTEX αυτή το τουρκικό σκάφος θα μείνει στην περιοχή αυτή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το Barbaros βρίσκεται από χθες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι Κυπριακές Αρχές αντέδρασαν άμεσα και μάλιστα πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί στο σύστημα Αναγγελιών η Τουρκική NAVTEX εξέδωσαν NavWarn(409/19) με την οποία χαρακτηρίζουν μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη την επιχείρηση των τουρκικών σκαφών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο απέρριψε την Κυπριακή NavWarn δηλώνοντας ότι οι έρευνες του Barbaros διεξάγονται βάσει του «διεθνούς δικαίου» και επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς.

Συγχρόνως η Τουρκία την ίδια ημέρα που εξέδωσε την NAVTEX για το Barbaros να θυμίσουμε πως είχε δεσμεύσει μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που αφορά την περιοχή στην οποία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και aμάλιστα η περιοχή που παράτυπα δέσμευσε φθάνει έως ακριβώς τα όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για ασκήσεις, για σήμερα 21 και αύριο 22 Αυγούστου. Σήμερα ανανέωσε την δέσμευση αυτής της περιοχής για ναυτικές ασκήσεις για τις 29 και τις 31 Αυγούστου.

Με NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Τουρκία δεσμεύσει παράνομα περιοχές μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα νότια και δυτικά του νησιού για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της.

Δυτικά του νησιού είναι για αύριο για ναυτική άσκηση και νότια για άσκηση με την χρήση όπλων για διάφορες χρονικές περιόδους από τις 2 μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, μεταβαίνει στο Ελσίνκι για να λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους θα  ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συζητήσει θέματα αμυντικής συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σύμφωνα με το Anadolu αναφερόμενος στις δραστηριότητες των πλοίων που έχει στείλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε μεταξύ άλλων πως «ως έθνος ήμασταν εδώ χθες, είμαστε σήμερα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και αύριο».

Ακάρ: Ξεκινά αύριο η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400

Στην Τουρκία πρόκειται να παραδοθεί από αύριο μια δεύτερη συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα πρώτα τμήματα του συστήματος, για το οποίο η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παραδόθηκαν στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις σχετικά με την αγορά.