Η Άγκυρα αψηφά τις ΗΠΑ και στέλνει εκ νέου το Barbaros στην Κύπρο

Η Άγκυρα αψηφά τις ΗΠΑ και στέλνει εκ νέου το Barbaros στην Κύπρο

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή»

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η Τουρκία τις ΗΠΑ, καθώς παρά τη χθεσινή παρέμβαση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ που είπε στην Άγκυρα να πάρει το Γιαβούζ από τα Κυπριακά χωρικά ύδατα, όχι μόνο δεν «ίδρωσε» το αυτί της αλλά στέλνει εκ νέου το ερευνητικό Barbaros και το συνοδευτικό του νότια της Κύπρου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα με την παράτυπη NAVTEX  0915/19 εξαγγέλει την δέσμευση μια μεγάλης περιοχής νότια της Μεγαλονήσου για «σεισμικές» έρευνες του Barbaros και του συνοδευτικού του R/V APOLLO MOON για το χρονικό διάστημα από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Το Barbaros ήταν και το προηγούμενο διάστημα πάνω κάτω στην ίδια περιοχή αλλά για ένα μικρό διάστημα είχε αποτραβηχτεί σε τουρκικό λιμάνι για κάποιες αναγκαίες εργασίες.

Προς το παρόν βρίσκεται σύμφωνα με το στίγμα που δίνει στο λιμάνι της Σελεύκειας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεσμεύει και πάλι την προσφιλή της περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για σήμερα και αύριο για ναυτική άσκηση.

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή»

Να θυμίσουμε πως χθες απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παροτρύνουμε, πρόσθεσε, «τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμη πως «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Παρακαλούμε περιμένετε ...