Η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από…«Λερναίες Ύδρες», νέα NAVTEX για το Καστελόριζο

Η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από…«Λερναίες Ύδρες», νέα NAVTEX για το Καστελόριζο

Σε ετοιμότητα εφαρμογής σχεδίου οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή

Η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή του Καστελορίζου με νέα παράνομη NAVTEX. Συγκεκριμένα από τον σταθμό της Αττάλειας που δεν έχει σχετική δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και το FIR Αθηνών, εξέδωσε την NAVTEX 0905/19 με την οποία προαναγγέλλει την διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Αν και επισημαίνει πως η άσκηση δεν θα επηρεάσει χωρικά ύδατα άλλης χώρας και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, η παρανομία της συνεχίζει να υφίσταται μιας και δεν εμπίπτει σε χώρο δικής της δικαιοδοσίας η περιοχή που δεσμεύει για την Δευτέρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 της ίδιας ημέρας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι Ελληνικές Αρχές είναι σε επιφυλακή έχοντας εκπονήσει σχέδιο με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα» σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να προκαλέσει με κάποιο ερευνητικό σκάφος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρει το δημοσίευμα πως πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης. Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.