Στο στόχαστρο της φιλοζωικής οργάνωσης ΡΕΤΑ οι αρχές της Σαντορίνης

Στο στόχαστρο της φιλοζωικής οργάνωσης ΡΕΤΑ οι αρχές της Σαντορίνης

Τις κατηγορεί ότι συγκαλύπτουν περιστατικά κακομεταχείρισης των ζώων στο νησί

Η Σαντορίνη θεωρείται ίσως το πιο εμβληματικό και ειδυλλιακό νησί του Αιγαίου, μέρος της παραδοσιακής εικόνας του οποίου είναι για πολλούς και τα γαϊδουράκια, που μεταφέρουν επισκέπτες, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από τα παλαιό λιμάνι των Φηρών, αλλά για τους ακτιβιστές της φιλοζωϊκής οργάνωσης PETA, τα άμοιρα γαϊδουράκια απλώς βασανίζονται.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, σε διεθνή καμπάνια της PETA, οι τοπικές αρχές κατηγορούνται, ότι συγκαλύπτουν περιστατικά κακομεταχείρισης των ζώων στο νησί. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται μάλιστα, γιατί όπως υποστηρίζουν, τους εμποδίζουν να ενημερώσουν τον κόσμο μοιράζοντας φυλλάδια, στα οποία απεικονίζεται ένα εξαντλημένο τετράποδο και δίπλα αναγράφεται η εξής παράκληση: «Τα γαϊδουράκια υποφέρουν για τους τουρίστες. Σας παρακαλούμε μην τα ιππεύετε».

Η νέα καμπάνια της PETA «τρέχει» περίπου έναν χρόνο, μετά την απόφαση των αρχών να παρέμβουν, απαγορεύοντας βαριά φορτία. Αλλά από τότε, υποστηρίζει η Μαρία Αστραδενή, ακτιβίστρια της φιλοζωϊκής οργάνωσης Direct Action Everywhere, «απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει». Η ίδια θεωρεί, ότι οι τοπικές αρχές κλείνουν τα μάτια στα όσα υφίστανται τα συμπαθή τετράποδα και προτιμούν να προστατεύουν τους επαγγελματίες, που τα νοικιάζουν στους τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές καμπάνιες για την προστασία των ζώων στη Σαντορίνη. Γι αυτό, οι ακτιβιστές της PETA θεωρούν, ότι πρέπει να εντείνουν την πίεση, καταφεύγοντας ακόμη και σε μηνύσεις. «Έχουμε ξεπεράσει πλέον εκείνο το στάδιο, στο οποίο ευαισθητοποιούμε τους επαγγελματίες και τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν μία διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα», λέει η Μαρία Αστραδενή στην DW. «Τα γαϊδουράκια πρέπει να αφεθούν ελεύθερα», επισημαίνει.

Ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων στη Σαντορίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.

Τα συμπαθή τετράποδα ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα 520 σκαλοπάτια μέχρι το παλαιό λιμάνι των Φηρών έως και 20 ώρες ημερησίως. Γι αυτή την «αυθεντική ελληνική εμπειρία», όπως λένε, οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν το δρομολόγιο 6 ευρώ. Και πολλές φορές δίνουν στα ζώα ελάχιστο νερό και λιγοστή τροφή. «Αν βάλεις το χέρι σου κάτω από τη σέλα, θα δεις ότι είναι γεμάτα πληγές», λέει η Μαρία Αστραδενή. «Κι όταν καταρρέουν, οι ιδιοκτήτες τους απλώς τα εγκαταλείπουν, τα αφήνουν να πεθάνουν και παίρνουν ένα νέο γαϊδουράκι ή ένα μουλάρι» λέει.