Σε εγρήγορση ο στόλος σε όλο το Αιγαίο

Σε εγρήγορση ο στόλος σε όλο το Αιγαίο

Παράνομες τουρκικές NAVTEX νότια της Χίου, στο Καστελόριζο και σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών και να ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές αλλά το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε εγρήγορση. Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε διάφορα σημεία του Αιγαίου και όχι μόνο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσει «Αστραπή» και «Ορμή» ενώ τα επιτελεία ετοιμάζονται για την «Καταιγίδα».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πριν από αυτή μάλιστα στις 10 Ιουνίου κάποια από τα πλοία αυτά θα βρεθούν σε λιμάνια του ανατολικού Αιγαίου και θα είναι ανοιχτά στο κοινό στο πλαίσιο εκδήλωσης αλλά και δήλωσης παρουσίας στην απέναντι ακτή...

Την ίδια στιγμή στην γειτονική Τουρκία υπάρχουν εξελίξεις καθώς ετοιμάζονται για τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου ενώ  παράλληλα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και κινήσεις της Άγκυρας στο διπλωματικό επίπεδο ως προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα η Τουρκία ενημέρωσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική της για την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Αναφέρουν πως αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας συναντήθηκαν με τους αρμοδίους διεύρυνσης και Τουρκίας των μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τους ενημέρωσαν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές, είπε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Η δήλωση που έκανε παλαιότερα η ΕΕ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο περιείχαν τους ισχυρισμούς μιας πλευράς, υπογράμμισε ο Ερτζιγιές και πρόσθεσε τα εξής:
«Η ΕΕ μπορεί να απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα ενός κράτους που είναι μέλος της, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει την Τουρκία να αποδεχτεί τους ισχυρισμούς ενός κράτους μέλους της ΕΕ για τα όρια των θαλάσσιων πεδίων αρμοδιότητας. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Η ΕΕ δεν αναλαμβάνει ρόλο διαιτητή με αυτόν τον τρόπο όταν υφίστανται παρόμοια προβλήματα μεταξύ άλλων κρατών μελών που αφορούν το δίκαιο της θάλασσας, σημείωσε ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και ότι αυτή η στάση της ΕΕ δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή μέσα στα οικόπεδα 1, 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με την χρήση όπλων το διάστημα 2 με 15 Ιουνίου και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 2,5,7,9,11,13 και 15 Ιουνίου.

Παράλληλα και στην περιοχή του Καστελόριζου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πρόκειται να διεξάγει σήμερα και αύριο άσκηση με την χρήση όπλων καθώς με παράνομη NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, που δεν έχει σχετική δικαιοδοσία, δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.

Στο Αιγαίο αύριο η Άγκυρα με εξίσου παράνομη NAVTEX δεσμεύει το Ικάριο Πέλαγος μεταξύ Χίου και Ικαρίας και Σάμου για άσκηση με την χρήση όπλων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...