Φυλάκιση 10 μηνών για τον εγκλεισμό 8χρονου σε τουαλέτα

Φυλάκιση 10 μηνών για τον εγκλεισμό 8χρονου σε τουαλέτα

Με πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος έκανε λόγο για παραβίαση νομικών και ηθικών υποχρεώσεων του πατέρα

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε σήμερα από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο 54χρονος πατέρας του 8χρονου, που βρέθηκε από γείτονα κλειδωμένος στην εξωτερική τουαλέτα του σπιτιού της οικογένειας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cretalive.gr, ο δικηγόρος του πατέρα ζήτησε αναβολή, αφενός για να είναι παρούσα και η μητέρα και ως βασικός μάρτυρας και επειδή φέρεται να έχει άμεσο ρόλο στο περιστατικό, αλλά και επειδή είναι σε εξέλιξη κοινωνική έρευνα από την Εισαγγελέα Ανηλίκων, προκειμένου να ληφθεί υπόψη ό,τι προκύψει. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, που προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο γείτονας, δάσκαλος στο επάγγελμα, ο οποίος άκουσε τις φωνές του παιδιού και μάλιστα το απεγκλώβισε, διηγήθηκε, ότι επέστρεφε με τα παιδιά του στο σπίτι του, όταν άκουσε το 8χρονο αγόρι από το διπλανό σπίτι να φωνάζει «μαμά, μαμά, άνοιξέ μου» και να κλωτσάει την πόρτα. Αφού το ρώτησε, αν είναι καλά και πήρε θετική απάντηση, του άνοιξε και το παιδί κατευθύνθηκε σε διπλανό ξυλουργείο, όπου το άφηναν κάποιες φορές οι γονείς, όταν ήθελαν να πάνε κάπου.

Ο δάσκαλος είπε, ότι αυτό είχε γίνει άλλη μια φορά, αλλά ότι δεν ήξερε, γιατί το η μητέρα είχε κλειδώσει το παιδί. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο χώρος της τουαλέτας δεν είχε φως και μέσα υπήρχαν περίπου 15 σακούλες σκουπιδιών. Ωστόσο, σε σχέση με τη συμπεριφορά προς το παιδί, είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί κάτι σε βάρος του, έχει γίνει μάρτυρας ωστόσο κάποιων καυγάδων τόσο μεταξύ του ζευγαριού, όσο και με τους γείτονες, περιγράφοντας μάλιστα τη μητέρα ως άτομο με ένταση.

Αστυνομικός που έσπευσε στο σπίτι, κατέθεσε ότι η τουαλέτα ήταν πολύ βρώμικη, ενώ εκτεθειμένα ήταν και καθαριστικά. Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης του ξυλουργείου, που είναι και ιδιοκτήτης του σπιτιού της οικογένειας, λέγοντας ότι «καμιά φορά», αν οι γονείς ήθελαν να πάνε για ψώνια, του άφηναν το παιδί, επειδή το ξυλουργείο και το σπίτι έχει κοινή αυλή. Εκείνη την ημέρα, είπε, πως του άφησαν το παιδι, το οποίο κάποια στιγμή έφυγε, ενώ ο ίδιος εικάζει, ότι ίσως ο 8χρονος πήγε στην τουαλέτα, η μητέρα δεν το κατάλαβε και κλείδωσε την πόρτα, όπως συνηθίζει να κάνει, για να μη χτυπάει από τον αέρα.

Ο πατέρας από την πλευρά του είπε, ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν έγινε εσκεμμένα και πως ο ίδιος δεν εγκρίνει τέτοιου είδους πρακτικές. Καταθέτοντας την εκτίμησή του, είπε πως όσο ο ίδιος περίμενε στο μηχανάκι τη σύζυγό του, να φέρει από το σπίτι το κινητό του, πιθανότατα το παιδί μπήκε στην τουαλέτα, η μητέρα δεν το αντιλήφθηκε και τράβηξε το σύρτη. Τόνισε, ότι σαν γονείς δε συμπεριφέρονται άσχημα στο παιδί.

Ο Εισαγγελέας έδρας αναφέρθηκε στο γονεϊκό καθήκον, που όπως είπε «πέρα από όλες τις νομικές υποχρεώσεις, έχει και ένα ηθικό καθήκον, το οποίο έχει παραβιαστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι το ηθικό καθήκον να προστατεύεις το παιδί σου και να μη θέτεις όρους λειτουργικού κινδύνου». Κατά τον Εισαγγελέα, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε κατακρατηθεί το παιδί στην τουαλέτα και εκτίμησε ότι «βόλευε» πολύ το ζευγάρι ο εγκλεισμός του παιδιού στην τουαλέτα. Παράλληλα, έθιξε το γεγονός του ότι άφηναν το παιδί στον ξυλουργό, χωρίς να προκύπτει η σχέση εμπιστοσύνης και πρότεινε την ενοχή του πατέρα.