Ιδέες για παιδικό πάρτι στο σπίτι

Ιδέες για παιδικό πάρτι στο σπίτι

Δημιουργήστε τις πιο όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά σας

Όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας όμορφες αναμνήσεις από τα γενέθλιά τους κι έτσι προσπαθούμε να κάνουμε τέλεια πάρτι ώστε να περνάνε καλά και να τους μένουν αξέχαστα.

Πολλές φορές όμως το άγχος μας είναι μεγάλο καθώς δεν ξέρουμε από που θα πρέπει να ξεκινήσουμε και τι να προσέξουμε. Ας δούμε λοιπόν μερικές όμορφες ιδέες για το καλύτερο πάρτι του παιδιού σας.

Μία επιλογή είναι να γίνει το πάρτι σε παιδότοπο ή χώρο εκδηλώσεων. Εκεί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, όμως σε τέτοιους χώρους το κόστος είναι μεγαλύτερο, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί καλεσμένοι. Για τα παιδιά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο χώρος για να περάσουν καλά, αλλά οι δραστηριότητες και η καλή παρέα.

Έτσι και το σπίτι σας μπορεί να είναι ιδανική επιλογή για ένα αξέχαστο παιδικό πάρτι. Μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη προετοιμασία, όμως αν οργανωθούμε σωστά θα δημιουργήσουμε μία όμορφή εκδήλωση χωρίς ιδιαίτερο άγχος και κόστος.

Αυτό που πρέπει αρχικά να προσέξουμε είναι οι λίστες: λίστα για τα ψώνια, λίστα για τους καλεσμένους, λίστα με όλα όσα έχουμε σκοπό να φτιάξουμε, κι έτσι δε θα μας ξεφύγει τίποτα και δεν θα υπερφορτώσουμε το μυαλό μας. Επιλέγουμε το θέμα ώστε να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να ξέρουμε πως θα κινηθούμε σχετικά με την διακόσμηση και τις αγορές μας. Αποφασίζουμε πόσα άτομα θα καλέσουμε και φτιάχνουμε τις προσκλήσεις.

Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε που θα παίξουν τα παιδιά, που θα κοπεί η τούρτα και το σημείο που θα στήσουμε τον μπουφέ για να ξέρουμε πως θα διαρρυθμίσουμε τον χώρο μας. Έτσι δεν θα ψάχνουμε τελευταία στιγμή και δεν θα προκύψουν αναποδιές. Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε τα αγαπημένα σνακ και ποτά των παιδιών για να διαμορφώσουμε τον μπουφέ μας.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι η απασχόληση των παιδιών. Να βρούμε παιχνίδια για να μην βαρεθούν αλλά αντιθέτως που θα ξετρελαθούν και να τους μείνει το πάρτι αξέχαστο.

Όταν φύγουν τα παιδιά μπορούμε να τους δώσουμε κι ένα συμβολικό δωράκι για ενθύμιο. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω…

Οι προσκλήσεις

Μια εύκολη λύση είναι να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας έτοιμες εικόνες που να μας ταιριάζουν και να τις τυπώσουμε.

Αν θέλουμε κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορούμε να φτιάξουμε προσκλήσεις σαν μικρά παπυράκια και να τα στείλουμε στους καλεσμένους μας σε ένα όμορφο κουτάκι μαζί με καραμέλες ή άλλα κερασματάκια. Το κουτάκι μπορούμε να το στολίσουμε από πάνω με μια κορδέλα ή να το ζωγραφίσουμε.

Ψυχαγωγία και απασχόληση των παιδιών

Τα παιδιά δυστυχώς βαριούνται εύκολα και αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα πάρτι. Έτσι πρέπει συνεχώς να απασχολούνται με διασκεδαστικές ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια που θα τους κεντρίζουν συνεχώς την περιέργεια και θα τα κρατάει συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε χαρούμενα παιδιά που παίζουν όλα μαζί και δεν θα αρχίσουν να εξερευνούν κατά ομάδες όλο το σπίτι.

Ένας κλόουν / ταχυδακτυλουργός είναι η εύκολη και σίγουρη λύση αν κατά τη διάρκεια του πάρτι δεν θα έχετε χρόνο για τις δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν τα παιδιά.

Ο κλόουν είναι το ιδανικό πρόσωπο που θα επιμεληθεί τη μουσική και θα διασκεδάσει τα παιδιά με:

  • ομαδικά παιχνίδια
  • έξυπνο χιούμορ
  • εντυπωσιακά κόλπα
  • μουσικοκινητικά παιχνίδια
  • ζωγραφική προσώπου (face painting)
  • μπαλονοκατασκευές
  • και δωράκια

Ένας επαγγελματίας κλόουν ξέρει πως να φερθεί στα παιδιά και θα εκπλαγείτε πόσο ευχάριστα μπορεί να περάσει η ώρα διασκεδάζοντας μικροί και μεγάλοι μαζί του.

Ομαδικά παιχνίδια

Μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια που αρέσουν σε όλους είναι οι μουσικές καρέκλες, το κρυμμένο δώρο και η πινιάτα.

Μουσικές καρέκλες, πώς παίζονται

Βάζουμε τις καρέκλες σε κύκλο (πάντα μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παιδιών). Τα παιδιά χορεύουν-περπατούν το ένα πίσω από το άλλο γύρω από τις καρέκλες με γρήγορο ρυθμό μέχρι να σταματήσει απότομα η μουσική.

Οι παίκτες θα πρέπει να κάτσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται! Ο παίκτης που δεν θα προλάβει να κάτσει, βγαίνει από το παιχνίδι και αφαιρείτε μια καρέκλα. Έτσι ξαναρχίζει η μουσική και επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα μέχρι να μείνει μία καρέκλα στο τέλος με δύο άτομα. Το παιδί που θα κάτσει πρώτο είναι ο νικητής.

Το κρυμμένο δώρο, πώς παίζεται

Τυλίγουμε ένα συμβολικό δωράκι με χαρτί περιτυλίγματος ή εφημερίδα τουλάχιστον 15 φορές. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και ενώ η μουσική παίζει, το ένα παιδί το δίνει στο άλλο.

Όταν σταματήσει η μουσική το παιδί που κρατάει το δώρο, ξετυλίγει το πρώτο χαρτί. Η μουσική αρχίζει ξανά και συνεχίζεται η ίδια διαδικασία. Αυτός που θα βγάλει το τελευταίο χαρτί κερδίζει το δώρο.

Πινιάτα, πώς παίζεται

Η πινιάτα είναι μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα για ένα πάρτι. Την γεμίζουμε με μικροδωράκια, καραμελάκια και διάφορες λιχουδιές, την κρεμάμε από ένα ψηλό σημείο και τα παιδιά την χτυπάνε με ένα ξύλινο μπαστούνι μέχρι να σπάσει.

Όταν σπάσει θα πέσουν κάτω τα πράγματα που κρύβει, κι έτσι τα παιδιά θα μαζέψουν σε μια σακουλίτσα όσα περισσότερα μπορούν.

Το φαγητό

Εκτός από τα κλασσικά finger food: τυροπιτάκια, πίτσα, κοτομπουκιές κ.τ.λπ, μπορούμε να φτιάξουμε και σουβλάκια από φρούτα ή από λαχανικά.

Επίσης, απλά πράγματα που είναι γρήγορα και οικονομικά όπως είναι τα καπ κέικ και τα τρουφάκια. Υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να τα φτιάξουμε με τρία μόνο υλικά το καθένα…

Συνταγή για καπ κέικ με 3 υλικά

  • 2 αβγά
  • 250 γρ. κρέμα φουντουκιού
  • 90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα αυγά με την κρέμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
  2. Τοποθετούμε τα χαρτάκια στις θήκες για τα κεκάκια και σε κάθε θήκη βάζουμε το μείγμα μας λίγο πάνω από τη μέση.
  3. Με τη δόση αυτή βγαίνουν περίπου 8-9 αφράτα καπ κέικ, αν θέλουμε περισσότερα κομμάτια, διπλασιάζουμε τη δοσολογία των υλικών.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 18-20 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Συνταγή για τρουφάκια με 3 υλικά

  • 200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια)
  • 2 συσκευασίες μπισκότα oreo
  • 2-3 κουβερτούρες ή τριμμένη τρούφα

 Εκτέλεση

  1. Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα μπισκότα ώστε να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Το βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει, για να μπορέσουμε να πλάσουμε μπαλάκια.
  3. Τα μπαλάκια τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα και μετά τα περνάμε από την λιωμένη κουβερτούρα ή την τρούφα και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί πάλι στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν.
  4. Επίσης πολύ νόστιμα μπορούν να γίνουν αν έχουν και κουβερτούρα και λίγη τρούφα από πάνω.

Η διακόσμηση

Η διακόσμηση με μπαλόνια είναι μια καλή λύση για τον κύριο στολισμό του σπιτιού μας, όχι μόνο επειδή είναι οικονομικά, αλλά επειδή δίνουν χρώμα και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια. Γίνονται κατασκευές και εντυπωσιακές συνθέσεις που στολίζουν όμορφα τον χώρο και τον κάνουν διασκεδαστικό.

Ένας τρόπος για εντυπωσιακό στολισμό είναι να πάρουμε πολύχρωμα μπαλόνια να τα φουσκώσουμε με ήλιον και να γεμίσουμε το ταβάνι. Μπορούμε επίσης, σε αυτά τα μπαλόνια να κρεμάσουμε διάφορα στολιδάκια ή χαρτάκια κομμένα σε σχήματα που σχετίζονται με το θέμα μας.

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα είναι να μεταμορφώσουμε τα μπαλόνια σε τεράστια γλειφιτζούρια. Αυτό μπορεί να γίνει δένοντας το τελείωμα του μπαλονιού με ένα στικ και τυλίγοντας το μπαλόνι με ένα σελοφάν.

Επίσης, υπάρχουν μπαλόνια foil σε διάφορα σχέδια, όπως ήρωες παιδικών σειρών, αριθμοί, και γράμματα με τα οποία μπορούμε να συνθέσουμε μια λέξη ή πρόταση και να στολίσουμε τον τοίχο.

Εκτός από μπαλόνια, πολύ όμορφα στολίζουν τον χώρο και τα μπάνερ ή αλλιώς γιρλάντες. Οικονομική λύση και αυτή και για όσους δεν θέλουν να πάνε στα συνηθισμένα του εμπορίου, υπάρχει και η επιλογή του χειροποίητου. Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε χαρτόνια στο χρώμα που μας αρέσει και λεπτές κορδέλες για την ένωση.

Τα χαρτόνια μπορούν να κοπούν σε τριγωνικό ή ορθογώνιο σχήμα σαν σημαιάκια ή σε κάποιο σχέδιο από το θέμα μας. Τρυπάμε τις ακρούλες και δένουμε τις κορδέλες για να ενώσουμε το ένα κομμάτι με το άλλο.

Προσέχουμε να έχουν ίσες αποστάσεις και όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία γράφουμε πάνω ό,τι θέλουμε π.χ. το όνομα του παιδιού, μια ευχή ή κάτι άλλο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με κομμάτια λινάτσας ή οποιοδήποτε άλλο σταθερό ύφασμα.

Με το μπάνερ αυτό στολίζουμε τοίχους, πόρτες ή ακόμα και τον μπουφέ μας με τα σνακ.

Για να φτιάξουμε έναν όμορφο μπουφέ, αντί για τα συνηθισμένα πιάτα, μπορούμε να κάνουμε χειροποίητες κατασκευές για να βάλουμε τα σνακ.

Για παράδειγμα, τα καπ κέικ και τα τρουφάκια αν μπουν σε τριώροφες πιατέλες θα είναι πιο ευπαρουσίαστα. Για να δημιουργήσουμε μια τέτοια κατασκευή θα χρειαστούμε τα εξής:

  •  2-3 κομμάτια φελιζόλ ή χοντρό μακετόχαρτο
  • 2 κονσέρβες (γύρω στα 10εκ. ύψος)
  • χαρτόνι ή ύφασμα σε ό,τι χρώμα θέλουμε
  • κόλλα σιλικόνης και κόλλα για όλες τις χρήσεις για τις λεπτομέρειες
  • κορδέλα για το τελείωμα

Επενδύουμε τις κονσέρβες με χαρτόνι ή ύφασμα για να μη φαίνονται ώστε να γίνουν ο κορμός της κατασκευής. Κόβουμε το φελιζόλ ή το μακετόχαρτο, (ό,τι μας βολεύει) σε τρία κομμάτια στρογγυλά ή τετράγωνα, το ένα μικρότερο από το άλλο.

Τα επενδύουμε κι αυτά ή τα χρωματίζουμε, τα κολλάμε ανάμεσα από τις κονσέρβες για να δημιουργήσουμε τη βάση και στο τέλος τα στολίζουμε περιμετρικά με μια φαρδιά κορδέλα. Αν θέλουμε βάζουμε και κάποιο στολίδι στην κορυφή και η πιατέλα μας είναι έτοιμη.

Αναμνηστικά δώρα

Προς το τέλος του πάρτι, όταν αρχίσουν τα παιδιά να φεύγουν, είναι ωραίο να τους δίνουμε κι ένα συμβολικό δωράκι για να τους ευχαριστήσουμε που ήρθαν. Μπορεί να είναι κάτι χειροποίητο ή κάτι αγοραστό αλλά πάντα οικονομικό και όμορφο.

Το πιο απλό που όλοι μπορούμε να το κάνουμε είναι να βάλουμε σε χάρτινα σακουλάκια μερικές λιχουδιές με μικροδωράκια όπως μολύβια, γόμες, λαστιχάκια για τα μαλλιά, σαπουνόφουσκες, τρελομπαλάκια κι άλλα τέτοια που μπαίνουν και σε μια πινιάτα.

Διαφορετικά αν πάμε σε κάτι λίγο πιο σύνθετο, μια ωραία ιδέα για ενθύμιο είναι η χειροποίητη μολυβοθήκη. Αυτό θα το πετύχουμε πολύ απλά με τα ρολά που μένουν από το χαρτί υγείας. Με τα ρολά γίνονται φανταστικές μολυβοθήκες, οι οποίες θα είναι και πρωτότυπες. Τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε είναι: ρολά από χαρτί υγείας, μακετόχαρτο και κόλλα.

Για να γίνει η διακόσμησή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ύφασμα για επένδυση, ή απλά μπογιές για να βαφτούν. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τα επενδύουμε και με πολύχρωμα καλαμάκια κολλημένα το ένα δίπλα από το άλλο.

Ακόμα, μπορεί να γίνει ολόκληρη σύνθεση μολυβοθήκης με πολλά ρολά δεμένα είτε σε στο ίδιο μέγεθος, είτε το ένα πιο μικρό από το άλλο.

Αφού έχουμε επενδύσει το ρολό μας, κόβουμε στο μέγεθος αυτό ένα κομμάτι από το μακετόχαρτο και το κολλάμε από κάτω για να φτιάξουμε τον πάτο. Έτσι, είναι έτοιμο το δωράκι μας!

Ασφάλεια

Το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια των παιδιών! Πρέπει να απομακρύνουμε επικίνδυνα εξαρτήματα όπως κοφτερά μαχαίρια, μυτερά καλαμάκια κτλ, όπως επίσης να προστατέψουμε τον χώρο από επικίνδυνα σημεία όπως πρίζες, μυτερές γωνίες, βάζα και οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει τα παιδιά.

Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα άτομο συνεχώς κοντά στα παιδιά που θα τα επιτηρεί ώστε να αποφευχθούν οι τσακωμοί, τα κλάματα και οι μικροτραυματισμοί μεταξύ τους.

Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρετε να οργανώσετε ένα υπέροχο παιδικό πάρτι! Το σπίτι σας θα γεμίσει καλούς φίλους και μικρές χαρούμενες φατσούλες που θα το θυμούνται για πάντα.

Α! Και μη ξεχάσετε να τραβήξετε πολλές-πολλές φωτογραφίες και βίντεο με τα κατορθώματά τους.