ΙΣΑ: Κίνδυνος για τους πολίτες η κατάχρηση αντιβιοτικών 

ΙΣΑ: Κίνδυνος για τους πολίτες η κατάχρηση αντιβιοτικών 

Καλεί το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει το κοινό για τις καταστροφικές συνέπειες

Να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών στις ιώσεις και στη γρίπη, καλεί το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως επισημαίνει, αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού και καλεί τις υγειονομικές αρχές, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες, για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής, κάτι που όπως επισημαίνει, όφειλαν να είχαν κάνει, πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης. Σημειώνει ακόμη, ότι έχει διαπιστωθεί, ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει, ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία. Υπογραμμίζει, ότι η γρίπη όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις" θα κάνει τον κύκλο της" και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της.

Αντίθετα, αναφέρει, ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...