Η Ελλάδα πνίγηκε στο νερό τον Ιανουάριο – Σημειώθηκε ρεκόρ βροχής

Η Ελλάδα πνίγηκε στο νερό τον Ιανουάριο – Σημειώθηκε ρεκόρ βροχής

Νέα κακοκαιρία από την ερχόμενη εβομάδα - Καταιγίδες, χιόνια, πτώση θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2019 σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το μηνιαίο ύψος βροχής σε αρκετούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο για τον μήνα αυτό από τότε που λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί.

Μεταξύ άλλων, βροχή ρεκόρ καταγράφηκε στις εξής περιοχές (σε παρένθεση το έτος έναρξης λειτουργίας κάθε σταθμού): Σαμαριά Κρήτης 653 χιλιοστά (2008), Ικαρία 636 (2009), Ανδρίτσαινα 588 (2008), Δωδώνη 490 (2011), Στενή Ευβοίας 444 (2008), Ορεινή Ναυπακτία 436 (2009), Κως 351 (2013) και Αμοργός 295 χιλιοστά (2012).

Θεωρείται εντυπωσιακό ότι ύψη ρεκόρ βροχής σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στις Κυκλάδες. Τα ύψη αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κακοκαιριών, από τις οποίες πέντε ονοματοδοτήθηκαν (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία και Φοίβος).

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Τη Δευτέρα προβλέπονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσειςπαροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα ανατολικά Ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Μακεδονία και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα, αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.  Άνεμοι νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Για την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια. Σταδιακά θα εκδηλωθούν καταιγίδες από τα νοτιοδυτικά πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά που τη νύχτα θα ενταθούν. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ και στα νότια 8 και τοπικά 9 μποφόρ.Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Την Τετάρτη και Πέμπτη, αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά την Πέμπτη στα δυτικά αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά πρόσκαιρα την Τετάρτη κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα νότια τοπικά 8 με σταδιακή εξασθένηση την Πέμπτη. Θερμοκρασία σε πτώση.