Μπαράζ ύποπτων φακέλων σε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα

Μπαράζ ύποπτων φακέλων σε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα

Οι φάκελοι φαίνονται να έχουν αποστολέα από την Ινδία και έχουν βάλει στο στόχο όχι μόνο δημόσια ιδρύματα αλλά και ιδιωτικά κολέγια

Σε κατάσταση συναγερμού οι ελληνικές αρχές αφού μπαράζ ύποπτων φακέλων φτάνουν όχι μόνον σε δημόσια πανεπιστήμια αλλά και ιδιωτικά κολέγια όλης της χώρας.

Το κοινό όλων των φακέλων είναι ότι σαν αποστολέα έχουν άτομο από την Ινδία ενώ έχουν εκκενωθεί και αποκλειστεί πολλές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τον φάκελο που έστειλε 7 άτομα στο νοσοκομείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεκάδες άλλοι ύποπτοι φάκελοι έχουν φτάσει και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ακόμη ένας φάκελος βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΑΚΤΟ, στη δυτική είσοδο της πόλης (επί της οδού 26ης Οκτωβρίου), όπου έχουν σπεύσει ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων εκκενώθηκαν και η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ για προληπτικούς λόγους ειδοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα, το πρωί, κινητοποίηση των Αρχών, μετά τον εντοπισμό φακέλου, που θεωρήθηκε ύποπτος, στο κολλέγιο "Mediterranean", κοντά στο Βαρδάρη. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν μετά το πέρας της επιχείρησης, ο φάκελος έφτασε στο κολλέγιο από την Ινδία και προστέθηκε στους φακέλους που εστάλησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με προέλευση την ίδια χώρα.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του κολλεγίου (παράρτημα Θεσσαλονίκης) Λία Βενιώτα, ο φάκελος έφτασε με την αλληλογραφία χθες το μεσημέρι, ενώ δεν ανέγραφε ονοματεπώνυμο αποστολέα, παρά μόνο "The President οf Mediterranean College" και μία διεύθυνση ταχυδρομικής θυρίδας στην Ινδία. "Δεν είχε ίχνος σκόνης, ήταν κλειστός και κλειστό τον παραδώσαμε στις Αρχές", πρόσθεσε η ίδια.

Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης φακέλου που κρίθηκε ύποπτος, αντιμετώπισε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας. Αυτή τη φορά ο ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές. Στον χώρο του Πανεπιστημίου μετέβη κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο ώστε αυτός να σταλεί στην συνέχεια για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Σε εκκένωση προχώρησαν Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΜΑΚ και Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο αφού ύποπτος φάκελος απεστάλη και στη γραμματεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκκενώθηκε, επίσης, περί τις 11.00 το πρωί σήμερα Παρασκευή, ο χώρος διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, όταν φάκελος με προέλευση το Ομάν που εστάλη στη Λέσβο με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών και αποδέκτη το Κέντρο και όχι κάποιο ωφελούμενο σε αυτό, χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτου περιεχομένου.

Την κινητοποίηση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής προκάλεσε στην Σπάρτη ο εντοπισμός φακέλου που κρίθηκε ύποπτος μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αμέσως μετά τον εντοπισμό του φακέλου ειδοποιήθηκαν οι αρχές και η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν πέντε άτομα από «ύποπτο» φάκελο στο Βόλο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος σημείωσε ότι ο δυνάμεις της υπηρεσίας με ειδικές στολές παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο και προχώρησαν σε σφράγισμά του. Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο πέντε άτομα ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο τα οποία και μετά από την διαδικασία της απολύμανσης μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φάκελοι έχουν σταλεί ταχυδρομικώς εδώ και μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.