Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Δεκέμβρη, τον μήνα των πιο λαμπερών εορτασμών, όπως είναι τα Χριστούγεννα και η αλλαγή του χρόνου. Είθισται, με την αλλαγή του έτους, να ακολουθείται ένα έθιμο που περιλαμβάνει το δροσερό φρούτο, ρόδι.

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσότητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Η παράδοση, γράφει η εκκλησιαστικού περιεχομένου ιστοσελίδα dogrma.gr, θέλει την Πρωτοχρονιά την οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος.

Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά. Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρώγες του ροδιού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...