Χιόνια στην Αττική, απαγορευτικό στα πλοία και διπλός «συναγερμός» από την ΕΜΥ

Χιόνια στην Αττική, απαγορευτικό στα πλοία και διπλός «συναγερμός» από την ΕΜΥ

Ποιες περιοχές πλήττονται από το κύμα κακοκαιρίας «Πηνελόπη» και πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σε ισχύ βρίσκεται από την ΕΜΥ τόσο το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού όσο και το δελτίο θυελλωδών ανέμων. Πλέον υπάρχει απαγορευτικό στα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της Ελλάδας.

Το άγριο πρόσωπό της δείχνει και σήμερα η «Πηνελόπη». Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η ψυχρή εισβολή θα επεκταθεί νοτιότερα σήμερα Πέμπτη, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ.

Ορεινές περιοχές της Ελλάδας έχουν καλυφθεί από χιόνι.

Σε χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες και αύριο. Καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ για την Παρασκευή στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Το πρωί χρειάζεται προσοχή καθώς θα υπάρχει παγετός.

Θυελλώδεις οι άνεμοι, που θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο, από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις.

Βροχές και πιθανόν ασθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική, τις πρωινές ώρες σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Ο καιρός θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση σταδιακά από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι – βορειοανατολικοί, έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μονοψήφια νούμερα από 6 έως 12 βαθμούς αλλά στα βόρεια προάστια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Βαρύς ο ουρανός στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς.

Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Χειμωνιάτικος ο καιρός και το Σαββατοκύριακο. Βροχές στην Κρήτη και παροδικές χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (της Αττικής περιλαμβανομένης) και το Σάββατο. Η ένταση των ανέμων θα κοπάσει και δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος σε μονοψήφιες θερμοκρασίες.

Βροχές στο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις νότιες Κυκλάδες την Κυριακή. Ασθενείς βροχές στην υπόλοιπη χώρα.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.