Οι φιλανθρωπίες, η Πάρις Χίλτον και ο πολυτελής βίος του γνωστού τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή

Οι φιλανθρωπίες, η Πάρις Χίλτον και ο πολυτελής βίος του γνωστού τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή

Τα 88 καταστήματά του που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση

Μια «αριστουργηματικά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση» που λειτουργούσε «υπό τη σκέπη νομιμοφανών εταιρειών» στην οποία αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής και ένας Τούρκος καταγράφουν οι αρμόδιες αρχές οι οποίες έφτασαν στα ίχνη δυο Οργανώσεων μετά από πολύμηνες έρευνες.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

«Οι διευθύνοντες ήταν ευφυή και χαρισματικά άτομα» σύμφωνα με την αστυνομία και κατάφερναν να κάνουν τζίρους εκατομμυρίων μέσα από μια καλοστημένη οργάνωση η οποία είχε ιεραρχική δομή και μέλη με διακριτούς ρόλους.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχει το προσωνύμιο «χοντρός» φέρεται να κινεί τα νήματα και να χειρίζεται εξ ολοκλήρου το marketing των 88 καταστημάτων του που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, ξόδευε μεγάλα ποσά για τηλεοπτικές διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο ίδιος αναφέροντας πως το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα ήταν να επεκταθεί ακόμη και στο Las Vegas. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας

«Ως άριστος γνώστης του μάρκετινγκ και με χρηματοδότηση από τα ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης προέβαινε συνεχώς σε προωθητικές ενέργειες με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα, διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και συγκεκριμένες εκπομπές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε να απαιτεί από συγκεκριμένους παρουσιαστές επιπλέον χρόνο πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Σύμφωνα με τις αρχές, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης ζούσε μια πλούσια ζωή στη βίλα του στην Ανάβυσσο, οδηγώντας πανάκριβα αυτοκίνητα και κάνοντας βόλτα με την, πρόσφατα ανακαινισμένη έναντι 360.000 ευρώ, θαλαμηγό του. Ο κατηγορούμενος ήταν λάτρης των ταξιδιών αλλά και της έντονης νυχτερινής ζωής την οποία δεν έκρυβε. Άλλωστε, οι αστυνομικοί σημειώνουν πως πρόβαλε σε κάθε ευκαιρία το προφίλ του ως σοβαρός επιχειρηματίας και προχωρούσε ακόμη και σε αγαθοεργίες φροντίζοντας αυτές να λάβουν δημοσιότητα. Αξιοσημείωτη δε είναι η επίσκεψη του, το περασμένο καλοκαίρι, στη Μύκονο όπου φέρεται να αγόρασε από την Πάρις Χίλτον κοσμήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, εμφανίζεται να είχε υψηλές γνωριμίες αλλά και σχέσεις με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ο οποίος φέρεται να του ζητούσε διευκολύνσεις.

Ο ρόλος του στην οργάνωση φέρεται να ήταν τριπλός. Σύμφωνα με τις αρχές είχε αναλάβει την συγκάλυψη της δράσης των μελών της Οργάνωσης, μέσω των ενεχυροδανειστηρίων του, της τροφοδότησης της με «χρυσό» από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης «βιτρίνα» αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων.

«Βασικό του εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων του ήταν – σύμφωνα με την κατηγορία- η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει της εγκαθίδρυσης στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας «Ενεχυροδανειστήρια Ρ.» ως η ηγέτιδα δύναμη στο χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η εγκληματική οργάνωση και κατά συνέπεια επεκτεινόταν ασφαλώς η δράση της».

Αυτό που επιδίωκε, λένε αρμόδιες πηγές, ήταν να εμφανίζεται καθ’ όλα νόμιμος. Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχές, είχε την απόλυτη εποπτεία των επιχειρήσεων του παρακολουθώντας ακόμη και με κάμερες τους υπαλλήλους του τους οποίους δεν δίσταζε να απολύσει στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες του. Μάλιστα, για την «κάλυψη» της δράσης της οργάνωσης εμφανίζεται να ίδρυσε και άλλες εταιρείες οι οποίες είτε ασχολούνταν με χρυσό είτε με σκάφη και εκδρομές. Επιπλέον, ετοιμαζόταν δυναμική είσοδος στο χώρο της εμπορίας επωνύμων ρολογιών συμμετέχοντας με 20% σε ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε στον νέο Αστέρα Βουλιαγμένης με βασικό μέτοχο γνωστό Αθηναίο κοσμηματοπώλη και κεφάλαιο 500.000 ευρώ.