Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα – Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς, κλειστές οι τράπεζες

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα – Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς, κλειστές οι τράπεζες

Απροσπέλαστο το κέντρο - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ, στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ

Μεγάλη ταλαιπωρία αναμένει αύριο το επιβατικό κοινό. Μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός, τραμ και τρόλει τραβούν χειρόφρενο για 24 ώρες, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, εξαιτίας των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, η κυκλοφορία των λεωφορείων αναμένεται να αποκατασταθεί μετά τις 10 το πρωί, ενώ το βράδυ τα οχήματα θα αποσύρονται σταδιακά από τις 8 το βράδυ. Να σημειωθεί πως οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ έχουν εξαγγείλει διαφορετικές ώρες στάση εργασίας, η οποία θα ξεκινά από τις 10:45 έως τις 16:45.

Λόγω της απεργίας δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για αντιλαϊκή πολιτική, για απαξίωση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών» και διεκδικούν μεταξύ άλλων υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, νέο κανονισμό εργασίας, προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη των ελλείψεων σε ανταλλακτικά, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Η ΠΟΣ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση εκποίησε το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας πλούτου -υποθηκεύοντάς τον για 99 χρόνια και δυστυχώς συνεχίζει. Το καταστροφικό της έργο το νιώσαμε με την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του Σιδηροδρόμου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους διαφαίνεται μπροστά μας και η κυβέρνηση συνεχίζει τα παιχνίδια της». Διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ σε ΟΣΕ ΕΡΓΟΣΕ, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η κινητοποίηση της ΠΝΟ, η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

24ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε 24ωρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους αύριο και η ΟΤΟΕ, ζητώντας την προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Τον απεργιακό χορό άνοιξε η ΓΣΕΕ, ανακοινώνοντας 24ωρη γενική απεργία για αύριο, συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 11π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί μεταξύ άλλων: κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές.

Για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι θα δώσουν ένα μήνυμα ξεκάθαρο και αγωνιστικό. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πολιτικές που είχαν και έχουν τραγικά αποτελέσματα για κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Τα συλλαλητήρια

Ταλαιπωρία όμως περιμένει και όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν αύριο στο κέντρο της Αθήνας. Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για αύριο στις 11:00 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μισή ώρα νωρίτερα, το ΠΑΜΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Στις συγκεντρώσεις, θα συμμετάσχουν και οι Ενώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.