«Νεκρώνει» σήμερα η χώρα από το 24ωρο απεργιακό μπλακ αουτ

«Νεκρώνει» σήμερα η χώρα από το 24ωρο απεργιακό μπλακ αουτ

Χειρόφρενο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εκτός... λειτουργίας είναι σήμερα ολόκληρη η χώρα, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, «κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

Συγκεκριμένα, κάποιες βασικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συνοψίζονται, ως εξής:

Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

  • Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας. Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ. Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών). Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις. Σεβασμός στην αργία της Κυριακής. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.
  • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας-ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
  • Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας. Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Χειρόφρενο στα Μέσα Μεταφοράς

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλοι την ημέρα οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ) από την έναρξη της βάρδιας (5:00 πμ) έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων θα επέλθει έως τις 10:00, ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Διαφορετικές ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ η οποία θα ξεκινά από τις 10:45 έως τις 16:45.

Τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για αντιλαϊκή πολιτική, για απαξίωση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών» και διεκδικούν μεταξύ άλλων υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, νέο κανονισμό εργασίας, προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη των ελλείψεων σε ανταλλακτικά, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Η ΠΟΣ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:«Η Κυβέρνηση εκποίησε το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας πλούτου -υποθηκεύοντάς τον για 99 χρόνια και δυστυχώς συνεχίζει. Το καταστροφικό της έργο το "νιώσαμε" με την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του Σιδηροδρόμου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους διαφαίνεται μπροστά μας και η κυβέρνηση συνεχίζει "τα παιχνίδια της». Διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ σε ΟΣΕ ΕΡΓΟΣΕ, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές.

Τέλος όλα τα Σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεμένα και τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας παραμένουν σήμερα τα πλοία, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Η κινητοποίηση της ΠΝΟ -περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων- ξεκίνησε στις 00:01 σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24:00.

«Τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 για το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό», τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Αναφέρει ότι «η κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο και μειώθηκαν και αποψιλώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, καθώς και η κατάργηση του κοινωνιοκτόνου νόμου 4387/2016 για τις συντάξεις», αποτελούν θέματα πρώτης προτεραιότητας».