Αισιοδοξία μετά τον εντοπισμό ενός από τους αγνοούμενους στο Μαντούδι – Υποχωρεί ο κυκλώνας Ζορμπάς

Αισιοδοξία μετά τον εντοπισμό ενός από τους αγνοούμενους στο Μαντούδι – Υποχωρεί ο κυκλώνας Ζορμπάς

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το κύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνεχίζεται – Κλειστοί δρόμοι και λουκέτο σε σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Μεγάλο μέρος της Ελλάδας δοκιμάζεται τα τελευταία 24ωρα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει φέρει μαζί το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας.

Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο εντοπισμός του 27χρονου που αγνοούνταν στο Μαντούδι εδώ και περισσότερο από ένα 24ωρο (διαβάστε εδώ για την μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωσή του).

Οι έρευνες για τους άλλους δυο αγνοούμενους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Υποχωρεί ο μεσογειακός κυκλώνας – Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να συνεχίσει τη βορειοανατολική του πορεία στη διάρκεια της σημερινής μέρας, εξασθενώντας όμως σημαντικά.

Έτσι, μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι βροχές θα περιορισθούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Βροχές εκδηλώνονται το πρωί της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο κυκλώνας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο Άγιο Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

Τα σημερινά μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, ήσαν στη Στενή Ευβοίας και στην Κύμη (από 47 χιλιοστά σε κάθε περιοχή).

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη την Αττική

Κλειστοί παραμένουν, έως αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι δρόμοι της Αττικής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

- Παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θηβών, από το 5ο χλμ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

- Κόμβος Οινόης επί της παλαιάς εθνικής οδό Ελευσίνας - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαρα.

- Οδός Κολοκοτρώνη Ο.Α 64, περιοχής Αγίου Δημητρίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος. Η εκτροπή της κυκλοφορίας γίνεται από το ύψος της συμβολής με την οδό Γρ. Λαμπράκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Δημήτριο.

Κλειστά σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για σήμερα Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας λόγω των μεγάλων ζημιών, όπως ανέφεραν με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πολλές περιοχές η Πολιτική Προστασία

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε:

- τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

- τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές πλήττονται από πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο αλλά και σπίτια και κτίρια.

ΓΓΠΠ: Μην διασχίζετε ρέματα, είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσε και η έκκληση του ΓΓΠΠ προς τους πολίτες να μην διασχίζουν ρέματα τα οποία έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους.

«Κάνω εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μην διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χείμαρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διασωθούν συμπολίτες μας μέσα από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα» ανέφερε ο κ. Ταφύλλης.