BBC: Κατηγορούν την ελληνική αστυνομία για ρατσισμό

“Φήμες για βασανισμούς συλληφθέντων από το αντιφασιστικό μπλοκ, η επιρροή της Χρυσής Αυγής στην ελληνική αστυνομία και η πιθανή επιρροή ως προς τις επιχειρησιακές πρακτικές και προτεραιότητες της αστυνομίας ειδικότερα στην Αττική” είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που επικαλείται σε δημοσίευμά του το BBC, το οποίο επανέρχεται στο θέμα των καταγγελιών για ρατσιστικές συμπεριφορές αλλά και βασανισμούς συλληφθέντων από την ελληνική αστυνομία στη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα δικηγόρων 15 εκ των συλληφθέντων διαδηλωτών τα οποία “επιβεβαιώνουν” -σύμφωνα πάντα με το BBC- “βαρείς σωματικούς τραυματισμούς από αιχμηρά και σκληρά αντικείμενα”, τα οποία, όπως προστίθεται, “ανάγκασαν τα θύματα να απόσχουν από την εργασία τους έως και ένα μήνα”.

Ενώ το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, “τις οποίες δεν παραδέχεται επίσημα η ελληνική κυβέρνηση”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η σχετική αναφορά έγινε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και κάνει λόγο για “87 τέτοιες επιθέσεις, 48 εκ των οποίων έχουν αποδοθεί επισήμως σε μέλη του ακροδεξιού πολιτικού χώρου”.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ανάλογο δημοσίευμα του Guardian για άσκηση βίας από την ελληνική αστυνομία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Νίκου Δένδια, ο οποίος απειλούσε με μηνύσεις την εφημερίδα.