Με «άσφαιρη Καταιγίδα» στο Αιγαίο απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Με «άσφαιρη Καταιγίδα» στο Αιγαίο απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Στην σχετική ΝΟΤΑΜ υπάρχει η επισήμανση «WITHOUT FIRING»

Η Αθήνα απαντάει στην «Λευκή Καταιγίδα» της Άγκυρας με την δική της άσκηση «Καταιγίδα».

Σήμερα εκδόθηκε και η σχετική ΝΟΤΑΜ A1428/18 που αναφέρει τις συντεταγμένες των περιοχών που δεσμεύονται για την άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο των σεναρίων της άσκησης που είναι στο μεγαλύτερο μέρος της είναι του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Λίγες ημέρες μετά την «Λευκή Καταιγίδα» των Τούρκων που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που δήλωσε πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να θεωρούν όλο το Αιγαίο Ελληνικό, η απάντηση έρχεται με «δέσμευση» επί της ουσίας όλου του κεντρικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα η Αθήνα «δεσμεύει» όλο το κεντρικό Αιγαίο από τις 4 μέχρι και τις 7 Ιουνίου. Στις περιοχές αυτές που έχουν δεσμευτεί είναι και περιοχή στη δυτική Χίο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα εκτελεστούν σενάρια απόβασης. Οι διαδικασίες για την άσκηση θα ξεκινήσουν από τις 3 Ιουνίου. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, την επόμενη ημέρα οι μονάδες του πολεμικού ναυτικού θα καταπλεύσουν σε διάφορα νησιά στο πλαίσιο της προβολής του στόλου.

Αυτό που προξένησε ωστόσο εντύπωση είναι πως σε όλες τις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Αθήνα για την άσκηση, υπάρχει η επισήμανση «WITHOUT FIRING», χωρίς την χρήση πυρών δηλαδή.

Στις σχετικές ερωτήσεις που απευθύναμε η απάντηση ήταν πως θα γίνει χρήση πυρών από τα πολεμικά πλοία αλλά άλλη ημέρα.