Προκαλεί με «Λευκή Καταιγίδα» η Τουρκία στο Αιγαίο

Προκαλεί με «Λευκή Καταιγίδα» η Τουρκία στο Αιγαίο

Πάνω από τα 2/3 των φρεγατών της Τουρκίας έχουν βγεί στο Αιγαίο - Ζητάει από τα εμπορικά και αλιευτικά να δίνουν αναφορά

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι ο τουρκικός στόλος πλέον που από χθες ξεκίνησε να βγαίνει σε μεγάλους αριθμούς στο Αιγαίο προκειμένου να εκτελέσει την ετήσια άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2018» ή «Λευκή Καταιγίδα 2018» που σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο news.gr στρατιωτική πηγή, στο Ανατολικό Αιγαίο από βορά προς νότο είναι ανεπτυγμένες, πάνω από είκοσι μονάδες. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στα διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει αναπτύξει δέκα φρεγάτες, επτά πυραυλακάτους, τρεις κορβέτες και 4 περιπολικά ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Δεν πρόκειται για κάτι μή αναμενόμενο καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. «Και λίγα είναι» μας είπε χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr.

Το κατά πόσο όμως θα είναι όλες οι μέρες της άσκησης γεμάτες από απαιτητικά σενάρια δεν είναι ακόμα γνωστό καθώς όπως επεσήμανε η ίδια πηγή «βγάζουν μια άσκηση για 10-15 ημέρες και αυτές με ουσία είναι οι 5. Το παρακολουθούμε.

Προς το παρόν είναι εστιασμένοι ανατολικά. Από βόρεια προς νότια ανατολικά».

Το θέμα είναι πως και με αυτή την άσκηση η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνδιαχειριστής του Αιγαίου καθώς με την NAVTEX 0569/18, που εξέδωσαν οι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας που δεν νομιμοποιούνται από κανένα διεθνή οργανισμό να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλομένους και για περιοχές εντός FIR Αθηνών, καλούν όλα τα εμπορικά και αλιευτικά πλοία άνω των 300 τόνων να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού με έδρα την Σμύρνη και την Αττάλεια στην βάση της αρχής «χωρίς κόστος, χωρίς καθυστέρηση».

Με τις NAVTEX 0566/18, 0563/18, 0564/18 έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές για διάφορα σενάρια της άσκησης.

Χθες στο κλείσιμο του «Θαλάσσιου Λέοντα» η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο, σύμφωνα με την τελική αναφορά του ΓΕΕΘΑ, συνολικά 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Συγκεκριμένα μπήκαν στο Αιγαίο 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235, έντεκα ελικόπτερα, ένας σχηματισμός με δύο μαχητικά F-16 και ένας ακόμα με 4 του ίδιου τύπου. Οπλισμένα ήταν δύο από τα μαχητικά που στις 15:00 περίπου ενεπλάκησαν και σε μια εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά.

Η αερομαχία αν και έντονη δεν κράτησε πολύ καθώς οι Έλληνες χειριστές κέρδισαν το τακτικό πλεονέκτημα.

Η Τουρκία χθες σημείωσε 15 παραβάσεις και 20 παραβιάσεις στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο αντίστοιχα.

Οι έξι παραβιάσεις έγιναν από τον σχηματισμό των δύο F-16, οι οκτώ από τα CN-235 και έξι από τα ελικόπτερα.