Ο David Einhorn ασκεί αγωγή την Apple

Ο μέτοχος της εταιρίας διεκδικεί τη διανομή των κερδών στους μετόχους

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, David Einhorn, άσκηση αγωγή στην Apple, ζητώντας την διανομή των κερδών της εταιρίας στους μετόχους της. Ο ίδιος, μέσω της Greenlight Capital, κατέχει το 0,12% της εταιρίας, που μεταφράζεται σε 1,3 εκατομμύρια μετοχές.
 
Ο Einhorn, προσπαθεί με αυτή την κίνηση να ασκήσει πίεση στην εταιρία, ώστε η τελευταία να επιστρέψει μερικά από τα κέρδη ύψους 137 δισεκατομμυρίων στους μετόχους.
 
Ο ίδιος, ισχυρίζεται με δηλώσεις του στο Bloomberg πως “η Apple είναι μία εκπληκτική εταιρία, με εκπληκτικά προϊόντα και πολύ καλές προϋποθέσεις για το μέλλον. Από την άλλη μεριά, έχουμε μερικές προτάσεις στο πως να βοηθήσουμε τους μετόχους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, αφήνοντας την Apple να ακολουθήσει το πλάνο της”.
 
Στην ίδια λογική κινείται και ο οικονομικός αναλυτής, Toni Sacconaghi που υποστηρίζει στο CNBC, πως είναι λογικό, στην ανταγωνιστική αυτή εποχή η Apple να θέλει να έχει μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια, όμως τονίζει πως δεν χρειάζονται υπερβολές και πως όταν μία εταιρία έχει ήδη 137 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία προσθέτει περίπου 40 δισεκατομμύρια, καταστρέφει την οικονομική αξία για τους μετόχους.
 
Η αγωγή του Einhorn βασίζεται σε ορισμένους κανόνες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), που όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσο αυτοί οι κανόνες μπορούν αν στοιχειοθετήσουν κατηγορία. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μία κίνηση άσκησης πίεσης προς την εταιρία, που αποσκοπεί στην μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μετόχους.

Σχετικά Tags
Apple