Η Google στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκδοτών

Πρέπει να πληρώσει για να χρησιμοποιεί υλικό των MME

Η Google ήδη συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες των  γαλλικών εκδοτικών οίκων, όμως ο διευθυντής του European Publishers Council (EPC), Francisco Pinto Balsemao, δεν πιστεύει πως ο γίγαντας της ηλεκτρονικής αναζήτησης  θα πρέπει να προσφέρει περισσότερα, ως ένδειξη καλής θέλησης. 
 
Ο Blasemao, πιστεύει ότι η Google, όπως και οι παρόμοιες υπηρεσίες συλλογής περιεχομένου, θα πρέπει να αποζημιώσει τους εκδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού επωφελούνται οικονομικά από τις διαφημίσεις που πωλούνται μαζί με περιεχόμενο, που είναι αρχικά διαθέσιμο δωρεάν, δημιουργώντας έτσι επικερδείς συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι τον κόπο τρίτων.
 
 Ο διευθυντής του Συμβουλίου, δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για το τι ακριβώς εννοεί με την χρησιμοποίηση της λέξης "αποζημίωση" και "επικερδείς συνθήκες". Όπως και να έχει, η Google δε θα πρέπει να ανησυχεί ακόμα, αφού οι δηλώσεις του Balsemao δεν ισοδυναμούν με την άμεση εφαρμογή τους, καθώς αυτό είναι ανεξάρτητο από τις προθέσεις του Συμβουλίου.
 
Εάν και εφόσον, όμως, το EPC καταφέρει να πάρει με το μέρος του 26 μεγάλους παρόχους περιεχομένου (εκδοτικούς οίκος, ηλεκτρονικές σελίδες κτλ), τα δεδομένα θα αλλάξουν για τον αμερικάνικό κολοσσό, που θα αναγκαστεί να εξετάσει πολύ πιο σοβαρά αυτές τις δηλώσεις.