Δοκιμή: Πρώτη οδήγηση του νέου Skoda Kodiaq

Το νέο μοντέλο αξιοποιεί τις δυνατότητες του καινοτομικού πλαισίου MQB, το οποίο εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά ακαμψίας, αντοχή στις συγκρούσεις ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο και στην επίτευξη υψηλών οδηγικών χαρακτηριστικών

Η Skoda παρουσιάζει στη Μαγιόρκα της Ισπανίας το νέο μεγάλο SUV, Kodiaq. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της στη μεσαία κατηγορία των οχημάτων ελεύθερου χρόνου. 
 
Η μελέτη, εξέλιξη και σχεδίαση του νέου μοντέλου έγινε κάτω από την επίβλεψη της VW. Η Skoda ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1991 και επωφελείται από την τεχνογνωσία και τεχνολογία της VW.
 
Το νέο μοντέλο αξιοποιεί τις δυνατότητες του καινοτομικού πλαισίου MQB, το οποίο εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά ακαμψίας, αντοχή στις συγκρούσεις ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο και στην επίτευξη υψηλών οδηγικών χαρακτηριστικών.
 
Το νέο Skoda Kodiaq, εχει μήκος 4,7 μ. και κατασκευάζεται με 5 είτε 7 καθίσματα. Το πλάτος του καθορίστηκε στα 1,88 μ. και το ύψος στα 1,67 μ. Το μεταξόνιο έχει διευρυνθεί στα 2.791 χιλ. συμβάλλοντας στη προσπάθεια για παροχή άνετων χώρων.
 
Η πρώτη δοκιμή στους ισπανικούς δρόμους έγινε με την έκδοση 1.400 κ.εκ. TSI απόδοσης 150 ίππων.
 
Το γερμανικό μοτέρ της VW, συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο DSG. Η απόδοση του είναι ισχυρού βενζινοκινητήρα είναι ικανοποιητική στο μεγαλύτερο εύρος στροφών.
 
Έμφαση δόθηκε στην αξιολόγηση της οδικής συμπεριφοράς. Παρά τον μεγάλο όγκο του καταφέρνει να παραμένει σταθερό ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες. Οι αναρτήσεις είναι σωστά ρυθμισμένες και απορροφούν τις περισσότερες ανωμαλίες του δρόμου. Το σύστημα διεύθυνσης είναι στιβαρό και δίνει άμεση πληροφόρηση στα χέρια του οδηγού. Το πλαίσιο αντιδρά πολύ καλά και αυξάνει τις ικανότητες του συνόλου.
 
Έκανε εντύπωση η άψογη κατασκευή του αυτοκινήτου και η παντελής απουσία ενοχλητικών θορύβων και κραδασμών. Καθοριστικό ρόλο στην καλή ποιότητα κύλισης παίζει και η περιορισμένη αεροδυναμική αντίσταση(cd 0,33).
 
Οι χώροι είναι πολύ μεγάλοι και φιλοξενούν άνετα πέντε ενήλικες. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η αποθηκευτική του ικανότητα.
 
Προσφέρει τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία του. Η αποθηκευτική του ικανότητα είναι 720 λίτρα στη πενταθέσια διάταξη και αυξάνεται έως τα 2.065 λίτρα, όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Ένα ακόμη στοιχείο που αναβαθμίζει τις μεταφορικές ικανότητες του αυτοκινήτου είναι η δυνατότητα του να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 2,8 μ.
 
Στην Ελλάδα θα εισαχθούν οι εξής κινητήρες: Βενζίνη 1.4 TSI ισχύος 125 ίππων, 1.4 TSI ACT 150 ίππων, 2.0 TSI 180 ίππων. Ντίζελ 2.0 TDI 150 ίππων και 2.0 TDI 190 ίππων.
 
Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου.
 
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ