Το νέο Kia Stonic στοχεύει ψηλά και… ανταμείβεται

Το νέο Kia Stonic στοχεύει ψηλά και… ανταμείβεται

Ένα συμπαγές compact crossover με ευρωπαϊκό σχεδιασμό

Το νέο Kia Stonic είναι ένα συμπαγές compact crossover με ευρωπαϊκό σχεδιασμό και εντυπωσιακές γραμμές τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Παράλληλα είναι ένα από τα πιο «έξυπνα» αυτοκίνητα στην κατηγορία του, καθώς διαθέτει μια σειρά τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν το χειρισμό, την ασφάλεια, την άνεση και την άνεση.

Ο σχεδιασμός του Stonic έχει ολοκληρωθεί στο ευρωπαϊκό design studio της Kia στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, σε συνεργασία με το κέντρο σχεδιασμού της μάρκας στο Namyang της Κορέας. Οι συμπαγείς διαστάσεις και το χαμηλό κέντρο βάρους κάνουν το αυτοκίνητο στιβαρό και με καλή πρόσφυση, ενώ διαθέτει νέες ρυθμίσεις στις εμπρός και πίσω αναρτήσεις, που του προσδίδουν σπορ χαρακτήρα. Εσωτερικά έχει ικανοποιητικούς χώρους με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και πορτμπαγκάζ που αγγίζει τα 325 λίτρα. Από την άλλη δεν στερείται των τεχνολογιών που υπάρχουν στην ίδια ή και μεγαλύτερης κατηγορίας αυτοκίνητα.

Το Stonic τροφοδοτείται από προηγμένους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες της Kia. Είναι εξοπλισμένο με τον ελαφρύ τρικύλινδρο κινητήρα 1,0 λίτρου T-GDI (υπερσυμπιεστή βενζίνη άμεσης έγχυσης) που επιτρέπει την άμεση επιτάχυνση και την υψηλή απόδοση καυσίμου, μειώνοντας το βάρος του εμπρός άξονα. Ο ελαφρύς κινητήρας 1,0 λίτρου T-GDI αποδίδει 120 ίππους που κινούν γρήγορα και με επιδόσεις το αμάξωμα. Επίσης, είναι διαθέσιμοι οι κινητήρες 1,25 λίτρου με τους 82 ίππους και τον 1,4 λίτρου που αποδίδει 100 ίππους. Ο πιο αποδοτικός κινητήρας στην σειρά Stonic είναι ο πετρελαιοκινητήρας 1,6 λίτρου που αποδίδει 110 ίππους και έχει ροπή 260 Nm. Κάθε κινητήρας της σειράς Stonic συνδυάζεται ως στάνταρ με ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ αυτή την περίοδο η Kia ανασχεδιάζει το επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το 2018 σε ορισμένα μοντέλα T-GDI 1,0 λίτρου.

Το Stonic θα αποτελέσει σημαντικό μοντέλο για την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, καταλαμβάνοντας μερίδιο από την μεγάλη αγορά των SUV. Αναμένεται να αρχίσει άμεσα τις πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη.