Στην Ελλάδα οι αμιγώς ηλεκτρικές Mercedes EQS και EQB

Στην Ελλάδα οι αμιγώς ηλεκτρικές Mercedes EQS και EQB

Πόσο θα κοστίζουν

Σε εκδήλωση για τους εκπροσώπους του τύπου η Mercedes-Benz Ελλάς παρουσίασε δυο ακόμα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που εμπλουτίζουν την ηλεκτρική τους γκάμα. Πρόκειται για την ναυαρχίδα των ηλεκτρικών Mercedes με τα διακριτικά EQS και την προσιτή όσο και πρακτική EQB.

Τα δυο μοντέλα λανσαρίστηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά λίγες βδομάδες πριν, στο Μόναχο και αποτελούν μέρος της ολοταχώς προς τον ηλεκτρισμό (σταματά την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης βενζίνης & diesel το 2025) πορείας της Γερμανικής εταιρίας που επενδύει ποσά ύψους 40 δισ. Ευρώ για κατασκευή 9 εργοστασίων παραγωγής μπαταριών για τα μοντέλα της.

Mercedes EQS

Η EQS είναι η ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes, θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις και η αυτονομία της φτάνει έως και τα 770 χλμ. (WLTP). Το εντυπωσιακό όχημα εντυπωσιάζει τόσο με την κομψή και αεροδυναμική (Cd 0,20) σιλουέτα του, όσο και με την υπερπολυτελή καμπίνα όπου ξεχωρίζει η MBUX Hyperscreen. Το ταμπλό είναι σαν μια τεράστια οθόνη όπου οδηγός και συνοδηγός έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ενημέρωση, ψυχαγωγία και υπηρεσίες.

Η EQS θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, με βάση την EQS 450+, η οποία κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 333 ίππων (568 Nm ροπή), τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Η δεύτερη είναι τετρακίνητη με τα διακριτικά EQS 580 4Matic και διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ανά άξονα με συνδυαστική ισχύ 524 ίππων και ροπή 855 Nm. Η τελική ταχύτητα και στις δύο εκδόσεις περιορίζεται στα 210 χλμ./ώρα.

Το κορυφαίο ηλεκτρικό μοντέλο χρησιμοποιεί μπαταρίες νικελίου, κοβαλτίου και μαγγανίου σε αναλογία 8:1:1, με ωφέλιμη χωρητικότητα 90 και 107,8 kWh για την δικίνητη και τετρακίνητη έκδοση αντίστοιχα. Οι μπαταρίες αυτές ψύχονται μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος ψύξης, η μέγιστη ισχύ φόρτισης σε ταχυφορτιστή φτάνει τα 200 kW και καλύπτονται από 10ετή εγγύηση ή για 250.000 χλμ.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 141.750 ευρώ για την έκδοση 450+ και από 163.250 ευρώ για την έκδοση 580 4MATIC.

Mercedes EQB

Η επέκταση της Mercedes στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αφορά και τις μικρότερες κατηγορίες, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παρουσίαση της  EQB, ενός μεσαίου SUV μηδενικών εκπομπών με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες και διάφορα επίπεδα ισχύος, κάποια των θα υπερβαίνουν σε απόδοση τους 272 ίππους.

Η EQB θα είναι διαθέσιμη με 5 η –προαιρετικά- 7 θέσεις επιβατών, ενώ η αυτονομία φτάνει έως τα 420 χλμ με μία φόρτιση της μπαταρίας των 66,5 kWh που κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Daimler στο Kamenz (Γερμανία) και στο Jawor (Πολωνία).

Επίσης, υπάρχει και τετρακίνητη έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες (ένα ανά άξονα).

Οι τιμές του μεσαίου ηλεκτρικού SUV αναμένονται λίγο πιο ακριβές από αυτές της EQA (από 49.590 €).

Νίκος Τσάδαρης