Μεγαλώνει η γκάμα της EQA: Δύο τετρακίνητες εκδόσεις με αυτονομία έως 432 χλμ

Μεγαλώνει η γκάμα της EQA: Δύο τετρακίνητες εκδόσεις με αυτονομία έως 432 χλμ

Πόσο θα κοστίζουν

Με τις παραγγελίες της EQA να έχουν ξεπεράσει τις 20.000 από τον Φεβρουάριο, η Mercedes προσθέτει στην οικογένεια του νέου ηλεκτρικού compact SUV δυο επιπλέον εκδόσεις.

Πρόκειται για την EQA 300 4MATIC με 230 ίππους και αυτονομία 400-426 χιλιομέτρων (WLTP) και την EQA 350 4MATIC με 293 ίππους και αυτονομία 409-432 χιλιομέτρων(WLTP).

Ο ιδιαίτερα πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός των δυο μοντέλων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους προβολείς LED High Performance με το σύστημα προσαρμογής ακτίνας προβολέων Adaptive High beam Assist, πορτμπαγκάζ με σύστημα Easy-Pack, με ηλεκτρικό άνοιγμα και κλείσιμο, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, ατμοσφαιρικό φωτισμό με 64 αποχρώσεις, καθίσματα με ρυθμιζόμενη πλευρική υποστήριξη τεσσάρων σημείων, κάμερα οπισθοπορείας για ακόμη καλύτερη ορατότητα και άνεση κατά τους ελιγμούς, το διζωνικό, αυτόματο κλιματισμό Thermotronic και ένα πολυλειτουργικό, σπορ δερμάτινο τιμόνι. Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνεται το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) με δυνατότητα εκμάθησης και διαισθητικό χειρισμό, όπως και το σύστημα πλοήγησης με σύστημα «ηλεκτρικής νοημοσύνης». Η Mercedes έχει απλουστεύσει σημαντικά τον τρόπο εξατομίκευσης της EQA, που δίνει στον πελάτη 100 ξεχωριστές δυνατότητες εξοπλισμού και δύο πρακτικά, προκαθορισμένα πακέτα, το Advanced και το Premium.

Επίσης, η EQA διατίθεται προαιρετικά και στην έκδοση Electric Art της Mercedes-EQ.

Ηλεκτρικό σύστημα κίνησης

Για τον εμπρός άξονα χρησιμοποιείται ένας ασύγχρονος κινητήρας. Ο ηλεκτροκινητήρας, ένα κιβώτιο σταθερής αναλογίας με διαφορικό, το σύστημα ψύξης και τα ηλεκτρονικά ισχύος δημιουργούν μία ολοκληρωμένη και πολύ συμπαγή μονάδα – το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS). Επιπλέον, οι EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC διαθέτουν ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης στον πίσω άξονα με έναν πρόσφατα εξελιγμένο, μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο σχεδιασμός του οποίου είναι ιδιαίτερα συμπαγής. Σε ένα μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο ρότορας του κινητήρα AC διαθέτει μόνιμους μαγνήτες. Οι μαγνήτες (και κατά συνέπεια και ο ρότορας) ακολουθούν το περιστρεφόμενο πεδίο εναλλασσόμενου ρεύματος στις περιελίξεις του στάτορα. Ο κινητήρας λέγεται ότι είναι σύγχρονος, επειδή ο ρότορας περιστρέφεται με τον ίδιο ρυθμό όπως το μαγνητικό πεδίο του στάτορα. Η συχνότητα προσαρμόζεται στην ταχύτητα που επιθυμεί ο οδηγός στους μετατροπείς συχνοτήτων των ηλεκτρονικών ισχύος. Τα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνουν την υψηλή πυκνότητα ισχύος, την υψηλή απόδοση και τη συνέπεια όσον αφορά στην απόδοση.

Σε αυτές τις τετρακίνητες εκδόσεις, η ισχύς ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα ελέγχεται έξυπνα 100 φορές το δευτερόλεπτο, ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης. Η φιλοσοφία τηςMercedes-EQ είναι η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης με την χρήση του πίσω ηλεκτροκινητήρα όσο το δυνατόν πιο συχνά, ενώ ο ασύγχρονος κινητήρας στον εμπρός άξονα προκαλεί μόνο ελάχιστες απώλειες έλξης σε λειτουργία μερικού φορτίου.

Φόρτιση και παροχές στην Ελλάδα

Η φόρτιση της μπαταρίας, χωρητικότητας 66,5 kWh, μπορεί να γίνει εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC). Στην περίπτωση της φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα και με τη συνδρομή του βασικού φορτιστή οχήματος των 11kW, ο χρόνος φόρτισης σε ένα wallbox ή σταθμό φόρτισης είναι λίγο λιγότερο από 6 ώρες (10-100% SoC). Με το βασικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος και σε σταθμό ταχείας φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να επιτύχει μια γρήγορη φόρτιση περίπου στα 30 λεπτά (10-80% SoC).

Η Mercedes-Benz Ελλάς αναπτύσσει διαρκώς υπηρεσίες και προϊόντα για την υποστήριξη των πελάτων που επιλέγουν ένα ηλεκτρικό μοντέλο της. Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Elpedison και του προνομιακού προγράμματος Drive Green Welcome με πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες, η εταιρία προσφέρει σημαντική επιδότηση για την αγορά ενός «έξυπνου» (intelligent) φορτιστή. Παράλληλα, καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης της EQA στο σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο, επιδοτώντας την ηλεκτρική ενέργεια (εφόσον οι πελάτες διαθέτουν οικιακό μετρητή ρεύματος & έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison). Τέλος, οι πελάτες που θα επιλέξουν την EQA σε οποιαδήποτε έκδοσή της, θα έχουν στη διάθεσή τους μία δωροεπιταγή αξίας 150€ για φόρτιση μέσω της υπηρεσίας Mercedes me Charge. Με την υπηρεσία αυτή έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 175.000 σημεία φόρτισης AC και DC στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα 71 σημεία φόρτισης, 3 εκ των οποίων είναι ταχυφορτιστές (DC) και με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς, ενώ με την εγγραφή τους στην υπηρεσία οι πελάτες επωφελούνται από μία ενιαία & σταθερή τιμολόγηση.

Η προτεινόμενη Λιανική Τιμή Μετά Φόρων για τη νέα EQA 300 4MATIC είναι €57.100, ενώ για την EQA 350 4MATIC €59.900.

Νίκος Τσάδαρης