Η Mercedes αποκάλυψε το νέο της μοντέλο EQA

Η Mercedes αποκάλυψε το νέο της μοντέλο EQA

Tο μικρότερο της ηλεκτρικής γκάμας EQ

Σε πρόσφατη διαδικτυακή (είναι καθεστώς πλέον) παρουσίαση η Mercedes αποκάλυψε το νέο μικρομεσαίο ηλεκτρικό μοντέλο, την EQA, που τοποθετείται στην βάση της γκάμας μοντέλων EQ.

Εμφάνιση – Εσωτερικό

Πρόκειται για ένα SUV μήκους 4,463 μ. με μεταξόνιο 2.729 χιλιοστών, που σε εμφάνιση μοιάζει πολύ στην νέα GLA, με πιο σημαντική διαφορά την μάσκα που είναι πλέον ένα συμπαγές πάνελ αντί για αεραγωγός. Ανασχεδιασμένοι είναι επίσης, οι προφυλακτήρες και οι full LED προβολείς, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι μια ενιαία λωρίδα LED. Το σχεδιαστικό πακέτο συμπληρώνεται από αεροδυναμικές ζάντες αλουμινίου και τις μπλε πινελιές που συνοδεύουν όλα τα μοντέλα EQ. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό με …άρωμα από GLA.

Οι διαφορές εντοπίζονται στις επενδύσεις, τα σήματα και τα γραφικά του συστήματος πολυμέσων. Οι δίδυμες οθόνες είναι 7 ιντσών και –προαιρετικά- φτάνουν στις 10,25 ίντσες. Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει «πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη», που μπορεί να επιλέξει την ταχύτερη διαδρομή με σημεία φόρτισης και προσαρμόζεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες, ώστε να επιλέξει διαδρομή με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ή αυτή με τους περισσότερους φορτιστές.

Προαιρετικά επίσης, ο χώρος του ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό μπορεί να εξοπλιστεί με οπτικές ίνες για μια high tech εμφάνιση. Στα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι η καλή αεροδυναμική (Cx από 0,28), η λειτουργικότητα του εσωτερικού και ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 340 λίτρων.

Ηλεκτροκινητήρες

Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο θα είναι αρχικά διαθέσιμο σαν EQA 250 με ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων (ροπή 375 Nm) και μπαταρία ιόντων λιθίου 66,5 kWh, ενώ στο μέλλον η γκάμα θα μεγαλώσει με εκδόσεις έως και 200 kW, με κίνηση εμπρός ή και στους 4 τροχούς. Η αυτονομία της EQA 250 (προς το παρόν κατά NEDC) φτάνει τα 486 χιλιόμετρα και υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά WLTP (ο νέος τρόπος μέτρησης) στα 426 χλμ. Η φόρτιση με ταχυφορτιστή, είναι εφικτή ( από το 10 στο 80%) μέσα σε 30 λεπτά. Οι επιδόσεις είναι 8.9΄΄ για το 0 - 100 χλμ./ώρα και μέγιστη ταχύτητα (περιορίζεται ηλεκτρονικά) 160 χλμ./ώρα.

Οι πιο δυνατές εκδόσεις του μοντέλου θα διαθέτουν και δεύτερο ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένο στον πίσω άξονα, όντας έτσι τετρακίνητες. Το σύστημα 4Matic (συνοδεύεται και από ενεργές αναρτήσεις) μπορεί να ρυθμίζει την κατανομή της ροπής εμπρός-πίσω μέχρι 100 φορές το δευτερόλεπτο, με την ισχύ να ξεπερνά τους 270 ίππους.

Το λανσάρισμα της EQA προβλέπεται να γίνει την άνοιξη, οι τιμές στην Γερμανία θα ξεκινούν από 38.450 ευρώ, αλλά οι τιμές του αυτοκινήτου στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.

Νίκος Τσάδαρης