Πέθανε ο Sir Stirling Moss

Πέθανε ο Sir Stirling Moss

Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων οδηγών

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο τελευταίος της σειράς των μεγάλων οδηγών της δεκαετίας του ΄50, ο Βρετανός Sir Stirling Moss. Ο θρυλικός οδηγός που θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Formula 1 όλων των εποχών παρά το ότι, δεν κέρδισε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέθανε μετά από 134 ημερών νοσηλεία, εξ αιτίας –κυρίως- μιας λοίμωξης του αναπνευστικού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ήταν σε διακοπές στην Σιγκαπούρη και τον ανάγκασε το 2018, να αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο.

Ο Sir Stirling Moss, συμμετείχε σε αγώνες Φόρμουλα 1, την δεκαετία 1951 – 1961, κερδίζοντας 16 από τους 66 αγώνες F1 που συμμετείχε. Ξεκίνησε το Ελβετικό GP του 1951 και συμμετείχε για τελευταία φορά σε GP, σε αυτό των ΗΠΑ το 1961. Ανέβηκε 24 φορές στο βάθρο, είχε 16 φορές την πρώτη θέση της εκκίνησης και σημείωσε σε 19 αγώνες τον ταχύτερο γύρο. Στο διάστημα αυτό, έγινε ο πρώτος βρετανός οδηγός που κέρδισε το αγγλικό Γκραν Πρι που έγινε τον Ιούλιο του 1955 στο Aintree, με τον Moss να τερματίζει πρώτος από μια τετράδα Mercedes που κυριάρχησαν στον αγώνα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η υποδειγματική αθλητική συμπεριφορά του Moss του κοστίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 του 1958, που κέρδισε για ένα βαθμό τελικά ο Mike Hawthorn. Ο τελευταίος επειδή στο πορτογαλικό Grand Prix του 1958 κινήθηκε προς στιγμή αντίθετα στην φορά του αγώνα (για να πάρει μπροστά ο κινητήρας του που είχε σβήσει), αντιμετώπιζε ποινή αποκλεισμού από τους κριτές, αλλά ο Moss τον υπερασπίστηκε σθεναρά και έτσι ο Hawthorn τερμάτισε στον αγώνα αυτόν 2ος και τελικά πήρε τον τίτλο στο τέλος του 1958.

Πάντως ο Moss ήταν τέσσερις φορές στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος F1 και το 2000 ανακηρύχθηκε από το BBC, Sports Personality of the Year 1961 και τιμήθηκε το 2000. Οδήγησε κυρίως για την ομάδα της Mercedes, αλλά και για τις Maserati, Vanwall, Rob Walker Cooper, Lotus και HWM

Όμως ο θρυλικός Βρετανός δεν έμεινε μόνο στην Φόρμουλα 1, καθώς οδήγησε και κέρδισε συνολικά 212 νίκες σε διάφορους αγώνες, με καλύτερες χρονιές από το 1958 έως και το 18961, όταν οι νίκες του διαδεχόταν η μια την άλλη. Μάλιστα το 1955 έκανε νέο ρεκόρ διαδρομής κερδίζοντας το διάσημο Mille Miglia, έναν αγώνα 1000 μιλίων γύρω από την Ιταλία.

Δυστυχώς όμως, το 1962 ο Moss αναγκάστηκε ουσιαστικά να αποσυρθεί από το μηχανοκίνητο αθλητισμό –τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής- όταν ένα ατύχημα στο Goodwood τον άφησε σε κώμα για ένα μήνα και μερικώς παράλυτο για άλλους έξι μήνες. Ωστόσο, συνέχισε να αγωνίζεται σε αγώνες legend και με ιστορικά αυτοκίνητα μέχρι την ηλικία των 81 ετών.

Από την βρετανική λέσχη οδηγών (BRDC) της οποίας ο εκλιπών ήταν το πλέον μακρόβιο μέλος της, δήλωσαν ότι, κανείς άλλος οδηγός δεν μπορεί να κάνει τόσο περήφανη την λέσχη, στην οποία ανήκε, ενώ η μοναδική προσωπικότητα του Sir Stirling Moss, έλαμπε σε όλη την διάρκεια της ζωής του, πολύ καιρό αφού αποχώρησε από την πρώτη του αγωνιστική καριέρα.

Ο Sir Moss ήταν μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσωπικότητα , που μαζί με τον Juan Manuel Fangio, έθεσαν τα πρότυπα πάνω στα οποία κινήθηκαν οι κορυφαίοι οδηγοί που τους διαδέχθηκαν, τόσο στην F1, όσο και στοςυ άλους μεγάλους αγώνες αυτοκινήτου.

Νίκος Τσάδαρης