Η πόλη των αυτοκινήτων και των ανθρώπων

Η πόλη των αυτοκινήτων και των ανθρώπων

Δρόμοι, σηματοδότες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυροσβέστες…σαν το Πριγκιπάτο του Μονακό

Είναι 6 η ώρα το πρωί και μία νέα μέρα ξημερώνει στο εργοστάσιο της Seat στο Martorell. Μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι σαν να εισέρχεσαι σε μία πόλη με έκταση 2,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σαν το Πριγκιπάτο του Μονακό για παράδειγμα. Δρόμοι, σηματοδότες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυροσβέστες… Και μία ιατρική υπηρεσία που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Η ημέρα ξεκινά με μάθημα γυμναστικής

Μοιάζει με ένα τυπικό γυμναστήριο σε μία μεγάλη πόλη αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τους χώρους του Κέντρου Ιατρικής Φροντίδας και Αποκατάστασης (CARS).

«Εμπρός, πάμε. Push-ups και όρθιοι στα πόδια σας.» φωνάζει ο προσωπικός γυμναστής για να εμψυχώσει ένα γκρουπ 10 υπαλλήλων με το ρυθμό της μουσικής. Το γκρουπ αυτό προπονείται το πρωί αλλά τα μαθήματα γυμναστικής πραγματοποιούνται όλη την ημέρα από τις 6 π.μ μέχρι τις 10 μ.μ. Το Carsfit είναι ένα πρόγραμμα σωματικής βελτίωσης ειδικά σχεδιασμένο για τους υπαλλήλους του εργοστασίου.

17.000 συμβουλές το χρόνο

«Θα χρειαστεί να συνεχίσω την αποκατάσταση γιατρέ;» ρωτάει ένας ασθενής τον Dr. Nacho Martínez, επικεφαλή της Ορθοπεδικής στο Cars, καθώς εξετάζει μία ακτινογραφία του γονάτου του. Αυτή είναι μία από τις πιο περιζήτητες ειδικότητες από τους υπαλλήλους, οι οποίοι δέχονται εξατομικευμένη θεραπεία στο χώρο εργασίας χωρίς λίστες αναμονής. Σε μόλις ένα έτος έγιναν 1.400 ακτινογραφίες.

Οι αναρρωτικές άδειες εξαιτίας ατυχημάτων μειώνονται κατά 48%

Είτε ένας υπάλληλος τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της εργασίας του ή στον ελεύθερο χρόνο του, το ιατρικό προσωπικό κάνει διάγνωση της κατάστασής του και του συνταγογραφεί τη θεραπεία που σε μερικές περιπτώσεις περιλαμβάνει και αποκατάσταση.  Το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν περίπου 27.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας οι οποίες κατά μέσο όρο είναι 84 την ημέρα. Όλη αυτή η δουλειά σε συνδυασμό με την πρόληψη, μειώνει τη διάγνωση και το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Ειδική ιατρική μονάδα για γυναίκες

«Γιατρέ, είναι όλα καλά;» ρωτάει μία ασθενής το γυναικολόγο της ενώ αναλύει τον τελευταίο υπέρηχό της. Ο Dr Sostoa επισκέπτεται ασθενείς σε μία ειδική μονάδα που προσφέρει ένα δωρεάν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Σε ένα χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 3.400 υπέρηχοι, περίπου 320 μαστογραφίες και εντοπίστηκαν 10 περιπτώσεις καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Το 85% των γυναικών που έλαβαν φροντίδα στο Cars δεν είχαν κάνει ποτέ πριν τέτοιου είδους ιατρικές εξετάσεις.

«Σε μία εταιρεία όπου το 21% του εργατικού δυναμικού είναι γυναικες, είναι επίσης υποχρέωσή μας να προστατέψουμε την υγεία τους», λέει η Dr. Patricia Such, επικεφαλής της μονάδας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

20 κάμερες σε ένα βιομηχανικό εργαστήριο

Σε ένα από τα δωμάτια στο κέντρο, ένας υπάλληλος μιμείται τις κινήσεις που κάνει στη γραμμή συναρμολόγησης και 20 κάμερες καταγράφουν τις χειρονομίες του. Αυτό είναι το βιομηχανικό εργαστήριο, πρόκειται για τη μοναδική μονάδα τέτοιου είδους μέσα σε εργοστάσιο στην Ισπανία. Όχι μόνο χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την υγεία των μυών και των αρθρώσεων έπειτα από ένα ατύχημα αλλά επίσης για να υπολογίσει την μυϊκή δύναμη που απαιτείται σε συγκεκριμένες εργασίες. Η τεχνολογία αυτή συνδυάζεται με την εικονική πραγματικότητα, την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν τα βιντεοπαιχνίδια ή οι ταινίες κινουμένων σχεδίων και βοηθάει στον σχεδιασμό σταθμών εργασίας που είναι πιο εργονομικοί.

Παραπέμπων ιατρός

«Αισθάνομαι σαν τον οικογενειακό γιατρό 15.000 ανθρώπων» λέει ο Dr. Batalla, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας στη Seat. Η εταιρία διαθέτει δέκα ιατρικά κέντρα σε λειτουργία στις διαφορετικές εγκαταστάσεις παραγωγής και μέσα στα εργαστήρια, καθώς και το Cars, για να εξυπηρετεί όλο το εργατικό δυναμικό. Περίπου 15.000 προληπτικές ιατρικές θεραπείες πραγματοποιούνται κάθε έτος και στην περίπωση επειγόντων περιστατικών, δύο ασθενοφόρα είναι μόνιμα διαθέσιμα 24/7, 365 ημέρες το χρόνο.

Νίκος Τσάδαρης