Νίκο Ρόσμπεργκ: Ο ήρεμος πρωταθλητής που μεγάλωσε… στα πούπουλα

Μπορεί να μην είναι τόσο... εμπορικός όσο ο Λούις Χάμιλτον, αλλά έχει κι αυτός τις χάρες του...

Στην περίπτωση του Νίκο Ρόσμπεργκ το μήλο έπεσε... ακριβώς κάτω από τη μηλιά. Γιος πρωταθλητή της Formula 1, ο Γερμανός πιλότος έγραψε τη δική του ιστορία σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, κατακτώντας τον τίτλο της Formula 1 μετά από έναν αγώνα-θρίλερ, με τον ομόσταυλό του στη Mercedes Λούις Χάμιλτον να κάνει τα πάντα για να του “κλέψει” τον τίτλο, αλλά μάταια.

Κι όμως: Ο Νίκο Ρόσμπεργκ και ο πατέρας του Κέκε Ρόσμπεργκ μοιάζουν σε μία δεύτερη ανάλυση σαν να είναι δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Κέκε, με το χαρακτηριστικό του μουστάκι, ήταν ριψοκίνδυνος, ταχύς και μυώδης, ενώ ήταν και φανατικός καπνιστής: το 1985, στην πίστα του Σίλβερστοουν, έγινε ο πρώτος οδηγός που έκανε γύρο με μέση ταχύτητα πάνω από 257 χλμ/ώρα. Αμέσως μόλις βγήκε από το μονοθέσιό του, άναψε τσιγάρο.

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ, από την άλλη, γεννημένος στη Γερμανία (σημειωτέον ότι ο πατέρας του ήταν Φινλανδός), αλλά μεγαλωμένος στο Μονακό, απολαμβάνοντας πολύ καλή εκπαίδευση (μιλάει πέντε γλώσσες) και πλουσιοπάροχα παιδικά χρόνια, είναι ένας φιλικός, ήρεμος (κατά πολλούς υπερβολικά ήρεμος) οικογενειάρχης με υγιεινές συνήθειες, ένα προφίλ που δεν ταιριάζει με αυτό που έχουμε συνηθίσει για οδηγούς της Formula 1. Μάλιστα, στην αρχή της καριέρας του ο τότε ομόσταυλός του στην Williams, Μαρκ Γουέμπερ, του είχε δώσει το προσωνύμιο “Britney” (από την τραγουδίστρια Britney Spears), λόγω του όμορφου παρουσιαστικού του με τα ξανθά μαλλιά.

Όσο διαφορετικός είναι ο Νίκο Ρόσμπεργκ με τον πατέρα του, άλλο τόσο είναι με τον Λούις Χάμιλτον, που συχνά φιγουράρει σε κουτσομπολίστικες φυλλάδες με τα... κατορθώματά του, ενώ πηγαίνει συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και διασκεδάζει με τους διάσημους φίλους του από το χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που θα προτιμούσαν να είχε κερδίσει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του φέτος ο Χάμιλτον, υποστηρίζοντας πως ο Ρόσμπεργκ θα ήταν ένας “βαρετός” πρωταθλητής – ακόμα και ο ισχυρός άνδρας της Formula 1, o Μπέρνι Έκλστοουν, δεν έχει κρύψει ότι ο Λούις Χάμιλτον είναι πιο “εμπορικός” από τον Ρόσμπεργκ.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε πει πριν από δύο χρόνια ο Χάμιλτον: “Προέρχομαι από ένα όχι και τόσο ωραίο μέρος στο Στίβενεϊτζ και ζούσα σε έναν καναπέ στο διαμέρισμα του πατέρα μου. Και ο Νίκο μεγάλωσε στο Μονακό με τζετ και ξενοδοχεία και γιωτ και όλα αυτά τα πράγματα”.

Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν όμως στον Ρόσμπεργκ είναι η επιμονή του. Αν και έχασε δύο συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο από τον Χάμιλτον, δεν το έβαλε κάτω. Και κατάφερε φέτος να κάνει την υπέρβαση, μολονότι κέρδισε μία κούρσα λιγότερη από τον μεγάλο του αντίπαλο (9 έναντι 10).

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αποδίδουν την επικράτησή του κυρίως στο γεγονός ότι ο Χάμιλτον είχε κάποιες ατυχίες με το μονοθέσιό του, χάνοντας πολύτιμους πόντους – όμως δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει τη σταθερότητα του Ρόσμπεργκ, αλλά και την ψυχραιμία του.

Και φυσικά δεν μπορεί πια κανείς να αμφισβητήσει τις ικανότητές του. Ήδη στα 31 του χρόνια έχει πετύχει 23 νίκες σε γκραν πρι, περισσότερες από πολλούς παλιούς πρωταθλητές της Formula 1, και πολύ περισσότερες από τον πατέρα του, που σε 114 αγώνες είχε μόνο 5 νίκες...