Η Γαλλία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους Νέους

Η Γαλλία ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους Νέους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου. Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, με το πιο πλούσιο και πιο ταλαντούχο ρόστερ, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, έστω και δύσκολα, ακόμη κι αν ήταν η παρθενική της φορά που κατεβαίνει σε τέτοια διοργάνωση τόσο οργανωμένη και φτάνει τόσο μακριά. Ήταν ο παρθενικός της τελικός και η πρώτη φορά που κατέκτησε αυτό το συγκεκριμένο τρόπαιο στην ιστορία της.

Οι "τρικολόρ" επιβλήθηκαν στα πέναλτι με σκορ 4-1 της Ουρουγουάης (0-0 κανονική διάρκεια του αγώνα και παράταση).

Γαλλία και Ουρουγουάη αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο κανονικό ενενηντάλεπτο και στην παράταση και χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για αναδειχθεί η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων του 2013, που διεξήχθη στα γήπεδα της Τουρκίας. Εξάλλου, στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι έχουν κριθεί αρκετοί ακόμη τελικοί του θεσμού, ενώ η σελέστε είχε φτάσει στην ίδια ψυχοφθόρα διαδικασία άλλες δύο φορές (κόντρα σε Ισπανία και Ιράκ) κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Η Γαλλία έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό Η Ουρουγουάη, χάρη στην εξαιρετική άμυνά της, κράτησε για έναν ακόμη αγώνα ένα φαβορί στο μηδέν και προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις, όμως οι επιθετικοί και μεσοεπιθετικοί της δε βρέθηκαν σε μεγάλη μέρα και έχασαν τις λίγες ευκαιρίες. Στο μεταξύ, ο τερματοφύλακας της, Γκιγιέρμο Ντε Αμόρες αποσόβησε τις μεγαλύτερες -λιγοστές, πάντως- ευκαιρίες των "τρικολόρ".

Σε γενικές γραμμές, η Γαλλία δε θύμησε την ομάδα-φόβητρο με τη "φλογερή" επίθεση, όπως έδειξε στις προηγούμενες φάσεις της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων. Ο αγώνας διεξήχθη στην Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα της Κωνσταντινούπολης, όπως, άλλωστε και ο αγώνας για την τρίτη θέση.

Η Γκάνα στην τρίτη θέση

Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης, η Γκάνα κατετάγη τρίτη, καθώς επικράτησε εκκωφαντικά με σκορ 3-0 του αήττητου Ιράκ, το οποίο είχε αποκλειστεί στα πέναλτι στον ημιτελικό από την Ουρουγουάη (35' Τζ. Αταμά, 45'+1' Ε. Αφισούα, 78' Φ. Αχεαμπεόνγκ).