Προβάρει το ευρωπαϊκό της κοστούμι η Ξάνθη

Από το πουθενά στην Ευρώπη βρέθηκε η Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα μπορεί να καταλάβει το τελευταίο ελληνικό εισιτήριο, τώρα που οι ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός δεν έλαβαν αδειοδότηση από την UEFA για ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Δεν εκδίδει άδειες η ΕΠΟ - Στο CAS ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός

Η ΕΠΟ έσπευσε να "νίψει τας χείρας της", εκδίδοντας ανακοίνωση που αναφέρει ότι η ίδια "δεν είναι σε θέση να εκδώσει άδειες", αλλά αυτό το κάνει η UEFA. Επίσης, η ΕΠΟ διευκρίνισε ότι δίνει μόνο γνωμοδοτήσεις για αδειοδότηση και ότι η αδειοδότηση που δίνει, αφορά μόνο τις εγχώριες διοργανώσεις. Ο δεύτερος ρόλος της ΕΠΟ είναι να δηλώσει τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, βάσει της κατάταξης της Superleague και των κανονισμών της που όλες οι ομάδες έχουν υπογράψει. Από εκεί και πέρα, οι προσθαφαιρέσεις ευρωπαϊκών συμμετοχών γίνονται με βάσει τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

"Σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με θέματα αδειοδότησης που αφορούν τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διευκρινίζονται τα εξής:
1. Το τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν εκδίδει άδειες. Κάνει τις εισηγήσεις του στις επιτροπές αδειοδότησης με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι ΠΑΕ καταθέτουν στους φακέλους τους και οι ανεξάρτητες επιτροπές αποφασίζουν ανάλογα.

2. Οι ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός αδειοδοτήθηκαν σε δεύτερο βαθμό στο εσωτερικό, παρά την αντίθετη εισήγηση του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, τρανό δείγμα της ανεξάρτητης και κυριαρχικής λειτουργίας των επιτροπών.

3. Εισήγηση στο Adjudicatory Chamber του Club Financial Control Body της UEFA, το όργανο που αποφασίζει για το αν κάποιος σύλλογος δικαιούται να αδειοδοτηθεί, έκαναν οι ειδικοί του Investigatory Chamber του Club Financial Control Body της UEFA. Οι οποίοι ήρθαν με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στην Αθήνα και εξέτασαν τα στοιχεία των φακέλων, που οι ίδιες οι ΠΑΕ κατέθεσαν. Μάλιστα, η απόφαση του A.C. του C.F.B.C., η οποία είναι οριστική, κοινοποιήθηκε, τόσο στη διοίκηση της UEFA και στο I.C. του C.F.C.B., όσο στις ενδιαφερόμενες ΠΑΕ και την ΕΠΟ.

4. Η Ομοσπονδία καλεί όποια ΠΑΕ θεωρεί ότι αδικήθηκε να άρει εγγράφως την εμπιστευτικότητα και να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του φακέλου της".

Μοναδική -αλλά όχι πιθανή- λύση είναι η δικαίωση του ΠΑΣ Γιάννινα ή του Παναθηναϊκού ή και των δύο από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στο οποίο δήλωσαν ότι άμεσα θα προσφύγουν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα:

"Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ενημερώθηκε επίσημα από την UEFA ότι στερείται στην ομάδα μας το δικαίωμα της συμμετοχής στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 θωρεί άδικη την συγκεκριμένη απόφαση της οποίας δεν έχει καμία ενημέρωση ακόμη για το σκεπτικό και τους λόγους που πάρθηκε και εφόσον της γνωστοποιηθούν, άμεσα θα προσφύγει στο CAS.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, έχει προσκομίσει όλα όσα ζητήθηκαν τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί απαράδεκτη την σημερινή απόφαση, ενώ είναι σίγουρη πλέον ότι όλα αυτά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που «έβλεπαν» το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαία δεν ήταν . Τελικά, όπως αποδείχθηκε πέτυχαν τον σκοπό τους.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, απέδειξε στους αγωνιστικούς χώρους, με το ήθος και το πνεύμα που διακρίνεται η ομάδα , ότι δίκαια εξασφάλισε την Ευρωπαϊκή της συμμετοχή, στα «χαρτιά» όμως κάποιοι φρόντισαν να της στερήσουν αυτό το δικαίωμα, στερώντας παράλληλα και την χαρά των χιλιάδων φιλάθλων της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την απόφαση αυτή μπορεί να επετεύχθη, να στερηθεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ την πρώτη του Ευρωπαϊκή συμμετοχή, όμως το Ελληνικό πρωτάθλημα δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα, εφόσον μια από τις συνεπέστερες και έξω από κάθε είδους διαπλοκή, ομάδα αδικήθηκε.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 και ο πρόεδρος της Γιώργος Χριστοβασίλης, βεβαιώνουν τους χιλιάδες Ηπειρώτες φιλάθλους της, ότι αυτή η απαράδεκτη απόφαση δεν θα λυγίσει την μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ότι θα εξακολουθεί με τιμιότητα και συνέπεια να μάχεται στους αγωνιστικούς χώρους όπως έκανε μέχρι τώρα".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

"Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας ότι δυστυχώς δεν αδειοδοτηθήκαμε για συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι η UEFA δέχθηκε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της ΕΠΟ.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο φάκελός μας είναι πλήρης και επαρκής και για το λόγο αυτό θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο Europa League προσφεύγοντας άμεσα στο CAS".

Θέλουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην Ξάνθη

Αν, πάντως, το αίτημά τους απορριφθεί, κάτι που προβάλλεται αυτή τη στιγμή ως πιθανότερο, η ΕΠΟ θα δηλώσει την Ξάνθη στην UEFA, ώστε εκείνη να ξεκινήσει από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. Παλαιότερες δηλώσεις του προπονητή της ομάδας, Νίκου Καραγεωργίου μιλούσαν για περίπτωση απόρριψης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου από την ακριτική ομάδα.

Ωστόσο, προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος επί του θέματος. Για την ακρίβεια, οι προθέσεις Καραγεωργίου όχι μόνο δεν είναι πια το πιο πιθανό σενάριο, αλλά φαίνεται να έχουν υποχωρήσει τελείως.

Εξάλλου, όλοι οι παίκτες της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένων και των στρατευμένων Μάνταλου και Μπαξεβανίδη, βρίσκονται στην προετοιμασία της ομάδας, η οποία ξεκίνησε αρκετά νωρίς για τη νέα σεζόν. Για την Παρασκευή, άλλωστε, έχουν προγραμματιστεί οι εργομετρικές εξετάσεις των παικτών.

Οι προηγούμενες εκπροσωπήσεις της ακριτικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η Ξάνθη έχει εκπροσωπήσει άλλες τρεις φορές την Ελλάδα στην Ευρώπη, όλες στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA, αλλά δεν έχει πετύχει ακόμη νίκη και φυσικά, δεν έχει κατορθώσει να προκριθεί στο δεύτερο γύρο.

Αναλυτικά, τη σεζόν 2002/03 ηττήθηκε σκορ 4-0 από τη Λάτσιο στην Ιταλία, για να πάρει 0-0 στη ρεβάνς της Ξάνθης. Το 2005/06 έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο Ρίβερσαϊντ επί της Μίντλεσμπρο, αλλά τελικά ηττήθηκε με 2-0, για αποσπάσει άλλο ένα 0-0 στα Πηγάδια.

Τέλος, τη σεζόν 2006/07 έδωσε τον πρώτο αγώνα στην έδρα της, αλλά ηττήθηκε με 4-3 και "άμυνα τρύπια" από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου, για να δεχτεί και δεύτερη ήττα με σκορ 4-1 στη Ρουμανία.

Οι πιθανοί αντίπαλοι των Ακριτών στο Europa League

Στη φετινή διοργάνωση του Europa League, η Ξάνθη θα ξεκινήσει από το δεύτερο προκριματικό γύρο και οι πιθανοί αντίπαλοί της είναι οι εξής:

Άστρα Γκιούργκιου* (Ρουμανία)

KR Ρέικιαβικ* (Ισλανδία)

Ντουντελάνζ* (Λουξεμβούργο)

Σένιτσα (Σλοβακία)

Ίντερ Τούρκου* (Φινλανδία)

Πιάστ Γκλιβίτσε (Πολωνία)

Χάκεν (Σουηδία)

Χιμπέρνιαν (Σκωτία)

Ντάτσια Τσισινάου* (Μολδαβία)

Λεβάντια Ταλίν* (Εσθονία)

Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ (Κροατία)

Λίνφιλντ* (Β. Ιρλανδία)

Χόνβεντ* (Ουγγαρία)

Στρόμσγκοντσετ (Νορβηγία)

Βαλέτα* (Μάλτα)

Χόνκα (Φινλανδία)

Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία)

Ντιφερντάνζ* (Λουξεμβούργο)

Μέταλουργκς Λιεπάγια* (Λετονία)

Γκέφλε* (Σουηδία)

Πιούνικ Ερεβάν* (Αρμενία)

Ζρίνσκι* (Βοσνία)

Μπουντούτσνοστ* (Μαυροβούνιο)

Σεντ Τζόνστον (Σκωτία)

Ίντερ Μπακού* (Αζερμπαϊτζάν)

Μπερόε Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία)

Σκόντο Ρίγα* (Λετονία)

Ντίλα Γκόρι (Γεωργία)

Σιρόκι Μπριγιέκ (Βοσνία)

Σούντουβα* (Λιθουανία)

Βαντούζ* (Λιχτενστάιν)

Φλόρα Ταλίν* (Εσθονία)

Γιαγκόντινα (Σερβία)

Χαζάρ* (Αζερμπαϊτζάν)

Τρέντσιν (Σλοβακία)

Χοντ (Νορβηγία)

Τόρσαβν* (Νησιά Φερόε)

Τούρκου* (Φινλανδία)

Μπρέινταμπλικ* (Ισλανδία)

Ντέρι Σίτι (Ιρλανδία)

* Με αστεράκι οι ομάδες που συμμετέχουν στον πρώτο προκριματικό του Europa League 2013/14.